Dagbladets kilder:

Derfor nektet Raymond å ofre MDG-Lan

I ei hel uke jobbet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) intenst for å redde Lan Marie Berg (MDG) fra mistillit. Til slutt trakk han det siste kortet: Sin egen jobb.

BLIR RIKSPOLITIKER: Lan Marie Berg (MDG) er ferdig i Oslo-politikken for denne gang. Til høsten har hun MDGs eneste sikre stortingsplass og vil bli rikspolitiker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR RIKSPOLITIKER: Lan Marie Berg (MDG) er ferdig i Oslo-politikken for denne gang. Til høsten har hun MDGs eneste sikre stortingsplass og vil bli rikspolitiker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hvorfor?

Det er spørsmålet både velgere og mange av politikerne i Oslo-politikken stiller seg:

Hvorfor presset ikke Raymond Johansen miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg til å trekke seg da Rødts Eivor Evenrud varslet at partiet ville gå inn for mistillit?

Dagbladet kan nå etter flere samtaler med kilder i byrådet fortelle om Raymond Johansens kamp for å redde Lan Marie Berg fra at mistillitsforslaget fra Frp skulle få flertall.

Han lyktes ikke med å redde Berg. Men han vant noe annet: Nærmest evig troskap fra MDG.

MISTILLIT: Lan Marie Berg mener mistillitsforslaget som ble fremmet mot henne var grunnløst. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Vegard Krüger Vis mer

Aldri aktuelt å ofre Lan

Kilder uavhengig av hverandre med tilknytning til byrådet - som nå er et forretningsministerium - forteller det samme:

Flertallet i Oslo har de to siste valgene blitt vunnet gjennom samarbeid med MDG. Dette er noe MDG vet inderlig godt - og Ap er smertelig klar over.

Derfor trengte heller ikke MDG å sette noe makt bak kravet om at Lan Marie Berg ikke skulle «ofres». Det var aldri aktuelt for Raymond Johansen og Arbeiderpartiet å løse den vanskelige situasjonen med mistillitsforslaget ved å legge press på Berg til å trekke seg.

I stedet ga Raymond Johansen MDG-toppen den ultimate støtten ved å stille kabinettspørsmål og gå av sammen med henne. Det er likevel ventet at Raymond Johansen snarlig vil gjøre comeback som byrådsleder med nøyaktig de samme partiene.

- Behandle folk skikkelig

Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen sier det på følgende måte:

- Det er riktig og viktig å behandle folk skikkelig. Vi står naturligvis opp for våre samarbeidspartnere når de faktisk har gjort jobben sin. Raymond og Arbeiderpartiet var uenig i mistillitsforslaget og da er det selvsagt naturlig å støtte henne, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Raymond Johansen har gjennom håndteringen av pandemien og denne krevende situasjonen her vist imponerende politisk ledelse gjennom bunnsolid sosialdemokratisk metode, fortsetter Oslo Ap-lederen.

Som Dagbladet har skrevet tidligere jobbet i stedet Raymond Johansen og Ap i stedet opp Eivor Evenrud for å få Rødt til å droppe støtten til mistillitsforslaget. Allerede forrige torsdag var det flertall i Rødt for å kaste Lan Marie Berg, ifølge Dagbladets kilder, men den endelige voteringen ble utsatt til over helgen.

KRITIKK: Raymond Joahnsen refser MDG-topper etter at mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg fikk flertall i Oslo bystyre. Vis mer

- Går langt for å beholde MDG

Raymond Johansen dro da på hytta i Valdres, men fortsatte å jobbe for å redde Lan Marie Berg, en av Oslos mest populære - og kontroversielle - politikere.

En kilde i Oslo Ap sier at «det alltid er en redsel i Ap for at MDG skal skifte side». I både Stockholm og Göteborg har Moderaterna tatt makten fra Socialdemokraterna ved å vinne over Miljöpartiet.

Samarbeidet og forholdet til MDG kunne rett og slett ikke settes på spill i en tilspisset situasjon, sier kilden: «Raymond går langt i sitt lederskap for å holde MDG på rødgrønn side».

Det som derimot har vært framme i samtaler internt i byrådet den siste uka, får Dagbladet opplyst, er om Rødt overlever som byrådets foretrukne samarbeidsparti i bystyret.

Det er ingen hemmelighet at MDG ville fått gjennom mer miljøpolitikk med Venstre. Men den døren er nå lukket, Rødt blir fortsatt med på laget.

Det bekreftet også Raymond Johansen på onsdagens pressekonferanse etter at han hadde gått av som byrådsleder.

Valgseier gjennom MDG

En rekke MDG-politikere har i dag hyllet Raymond Johansen og Arbeiderpartiet for å ha stått opp for dem. Gjennom Raymond Johansens tydelige støtte til Lan Marie Berg har Arbeiderpartiet sikret at det står fjernere enn noensinne for MDG å bytte side.

Høyre styrte Oslo sammenhengende i 18 år fra 1997 til de tapte tapte 2015-valget til Ap og Raymond Johansen. Arbeiderpartiet drømmer nå om å skape det samme dynastiet - med støtte fra MDG.

Da det ble klarere og klarere at Arbeiderpartiet ville bli gjenvalgt i 2019 åpnet både Venstre, KrF og Høyre for samarbeid med MDG, uten at invitasjonen ble tatt til følge.

MDG var lenge et blokkuavhengig parti, men har nå pekt på Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister til høsten og de er nå også låst til venstresiden i Oslo - i all overskuelig framtid, framholder en sentral kilde i MDG.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer