Derfor øker røyking risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt

Oppsiktsvekkende funn kan føre til ny behandling. - De foreløpige resultatene ser meget lovende ut.

NYE FUNN: Danske forskere har funnet svar på hvorfor røyking øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. 
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
NYE FUNN: Danske forskere har funnet svar på hvorfor røyking øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere fra Glostrup Hospital i Danmark er på sporet av hvorfor røyking øker risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne, skriver Videnskab.dk.

Biologisk mekanisme De nye funnene kan føre til ny og lovende behandling, mener forskerne.

Ni av ti som blir rammet av hjerneslag eller hjerteinfarkt før fylte 50 år har røyket eller vært passive røykere i årevis.

Nå har forskere ved Glostrup Hospital funnet fram til en ny biologisk mekanisme som forklarer hvorfor noen av stoffene i sigaretter øker risiko for slag.

Synderen er de fettoppløselige partiklene i sigarettrøyken som trenger inn i blodkarenes vegger og til de områdene som allerede er innsnevret på grunn av fettavleiringer.

De fettoppløselige stoffene i sigarettrøyken framskynder prosessen ved å gjøre karvevet tykkere og få blodårene til å trekke seg sammen. Konsekvensen er at eksisterende innsnevringer i blodbanene blir ennå mer uttalte, slik at blodkaret lettere tetter seg, skriver Videnskab.dk.

- Milepæl - Oppdagelsen er en mileåæl i forståelsen av hvorfor røyking fører til slagtilfeller, og nå som vi forstår mekanismen, kan vi bedre forebygge at røykere blir rammet av sykdommen. Ut over å oppmuntre røykerne til å legge sigarettene på hylla, kan vi nå også peke på en kjemisk sunstans som kan brukes i forebygging og behandling. De foreløpige resultatene ser meget lovende ut, sier professor Lars Edvinsson.

De oppsiktsvekkende funnene er gjort av stipendiat Hardip Sandhu som har hatt Edvinsson som veileder i prosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer