Derfor ønsker hun leder-revolusjon i politiet

Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde tar bladet fra munnen.

ØNSKER FORANDRING: -  Politiet er en satt organisasjon hvor troen på organisasjonskart og firkanter er så sterk at det mellommenneskelige kanskje kan havne litt i bakleksa. Jeg vil tro at kvinner er litt mer vare for det mellommenneskelige, og dette kan være en forklaring på at det blir stadig færre kvinnelige toppledere i politiet, sier tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde. Foto: Frank Karlsen
ØNSKER FORANDRING: - Politiet er en satt organisasjon hvor troen på organisasjonskart og firkanter er så sterk at det mellommenneskelige kanskje kan havne litt i bakleksa. Jeg vil tro at kvinner er litt mer vare for det mellommenneskelige, og dette kan være en forklaring på at det blir stadig færre kvinnelige toppledere i politiet, sier tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde. Foto: Frank KarlsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at bare fire av 27 politimestere er kvinner, og at det har blitt stadig færre kvinnelige toppledere i norsk politi etter at Odd Reidar Humlegård ble politidirektør.

- Politiet er en satt organisasjon hvor troen på organisasjonskart og firkanter er så sterk at det mellommenneskelige kanskje kan havne litt i bakleksa. Jeg vil tro at kvinner er litt mer vare for det mellommenneskelige, og dette kan være en forklaring på at det blir stadig færre kvinnelige toppledere i politiet, sier tidligere leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, til Dagbladet.

Hun viser til en kronikk hun har skrevet som nylig ble publisert i Politiforum.

Lederrevolusjon Rohde var i politietaten fra 1989 og fram til hun i juni i år sa opp sin stilling i oslopolitiet etter langvarig sykefravær og permisjon. Den tidligere politilederen, som i dag er forfatter og foredragsholder, tar i kronikken et oppgjør med den omfattende omorganiseringen politiet skal igjennom.

- Jeg ønsker meg heller en lederrevolusjon i steden for at antall politidistrikt blir redusert fra 27 til seks, sier Rohde.

Og i hennes lederrevolusjon ligger det lydhøre ledere og medarbeidere som blir sett og verdsatt.

«Nå skjer det igjen. Medarbeiderne i politiet står nok en gang ansikt til ansikt med klokketroen på firkanter. Troen på at endring av organisasjonskart vil gi bedre resultater. Troen på at firkantene som utgjør organisasjonskartet er magiske», skriver hun.

- Krevende Rohde mener mye av det hun beskriver i sin kronikk kan gi en slags forklaring på den kvinnelige lederflukten fra etaten, men understreker at hun selv hadde helt andre grunner enn misnøye for å slutte i politiet.

«Snakker jeg om rosa idyll? Om soft kvinneledelse? Overhodet ikke. Tvert imot. Den dyktige lederen har større handlingsrom. Og: Ingen organisasjonsmodell gir grunnlag for god ledelse. Det er det menneskene som gjør. Gjennom relasjoner», skriver Rohde.

- Det er veldig krevende å være toppleder i politiet. Det er døgnet rundt, og man må ofre mye. Men jeg reagerer på at hver gang det ikke er gode nok resultater, så skal det omorganiseres i steden for å se på lederne. I dette kan det ligge en forklaring på hvorfor kvinnelige toppledere blir borte. Her kan det ligge en oppgitthet som brer om seg, sier Hanne Kristin Rohde.

Sterke reaksjoner Gårsdagens sak om kvinnelig topplederflukt i politiet skapte sterke reaksjoner.

- Det er ille hvis det er under halvparten så mange kvinnelige politimestere i dag som det var for få år siden. Politiet var inne i en god utvikling som nå ser ut til å ha snudd. Et mangfoldig lederskap er viktig for å ha tillit og slagkraft i et mangfoldig samfunn, uttalte likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

I oversikten Dagbladet presenterte går det fram at hver sjuende politimester er kvinne, mot en av tre for få år siden.

- Dette dreier seg om å få et så godt politi som mulig, det får vi ikke hvis det kun er menn som får og beholder lederstillingene. Jeg er klar over at det var et visst misforhold mellom mannlige og kvinnelige ledere i politiet, men ikke at misforholdet var så stort, uttalte leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik.

- Vi trenger kvinner i politiet, både på ledernivå og generelt. Det er viktig at Politidirektoratet har god kvalitet på rekrutteringsprosessene og at behovet for kvinner i lederposisjoner er med som et element i rekruttering. Når det er sagt tror ikke Politiets Fellesforbund at vi har få kvinnelige politimestere fordi de flykter fra politidirektøren, slik Dagbladet skriver, sier forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.