GIKK FRA TOPPVERV: Mazyar Keshvari er anmeldt til politiet og har gått av som leder av Oslo Frp etter saken om hans reiseregninger kom ut. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
GIKK FRA TOPPVERV: Mazyar Keshvari er anmeldt til politiet og har gått av som leder av Oslo Frp etter saken om hans reiseregninger kom ut. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer

Derfor oppdaget ikke Stortinget regningsjukset

Frp-toppen utnyttet det tillitsbaserte systemet og referansene hans ble aldri sjekket av Stortinget. - Vi har ingen rutiner for dette, sier Stortinget.

Frp-profil Mazyar Keshvari har levert udokumenterte reiseregninger for 290 000 kroner.

I går gikk av han som leder for Oslo Frp, samtidig som både Siv Jensen og Erna Solberg refset ham. Det er også klart at Stortinget har anmeldt Keshvari til politiet. Frp-toppen er nå sykmeldt, men har beklaget forholdet.

Stortinget benekter overfor Dagbladet at deres system for reiseregninger er naivt og for enkelt å utnytte.

- Vi følger statens regelverk med samme dokumentasjonskrav. Reiseregninger blir kontrollert opp mot bilag, satser og summen på selve regninger, opplyser Stortingets direktør Marianne Andreassen.

Oppga private overnattinger

Nærmere ettergåelse av reiseregningene til Keshvari viser at det er udokumenterte reiser rundtom i Norge som er problemet. Keshvari har sendt inn reiseregninger for turer samtidig som han er observert i Oslo.

Han har fått utbetalt mange tusen kroner i «satser for kjøregodtgjørelse», «satser for natt-tillegg» og «satser for skyssgodtgjørelse», viser bilagene Aftenposten har fått tilgang på.

Dette er godtgjørelser som ikke dokumenteres ved hjelp av kvitteringer, men er rent tillitsbasert.

En viktig årsak til at Keshvari kunne sende inn reiseregninger for turer han ikke var på, er at han oppga overnatting privat. Dermed var det ingen kvittering for hotell som manglet og således ingen grunn til mistanke hos Stortinget.

Stortinget: - Vi sjekker ikke referanse

Kontrollmekanismen for private overnattinger på reiser fra Stortinget er at representantene må oppgi en referanse for besøket - altså en person som kan kontaktes for å bekrefte saken.

Aftenposten har snakket med referanser for Keshvari som sier Frp-eren ikke var på besøk i tidspunktet han hevdet i reiseregningen. Slik kunne avisa raskt avdekke de falske turene.

På spørsmål om Stortinget pleier å sjekke referansen for en reiseregning, er svaret nei.

- Vi har ingen rutiner for dette. I utgangspunktet er reisemål og -formål den delen av systemet som er tillitsbasert. Reiseoppgjørene blir sjekket mot bilag, at rett sats er benyttet og at summene stemmer. Tre personer går igjennom reiseoppgjørene, sier seksjonssjef Roger Fretheim i seksjon for representantordninger til Dagbladet.

Direktøren forklarer systemet

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier det er opp til den enkelte representant hvordan man forvalter tilliten man har fått fra velgerne.

- Samtidig er det å være stortingsrepresentant et verv, hvor den enkelte representant gjennom valg har fått tillit fra sine velgere til å utøve rollen. Det betyr at representantene ikke er ansatt på Stortinget, fortsetter Andreassen.

Hun forklarer hvordan systemet fungerer:

- Representanten skriver reiseregning gjennom et system levert av Direktoratet for økonomistyring. Deretter kontrollerer administrasjonen opp mot regelverk, og det innebærer at bilag, satser og summene for regningen sjekkes. Deretter ny godkjenning og budsjettplassering av utbetaling. Til slutt foretas en etterkontroll. Tre personer totalt er innom alle reiseregninger, sier hun.