Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsstraff i USA

Derfor opplever Tennessee «en bølge av henrettelser»

Bruken av giftsprøyta er omdiskutert. Nå ber flere om å bli henrettet på en annen måte.

- TORTUR: Den elektriske stolen er omdiskutert nok i seg selv. Det er nå også en annen henrettelsesmetode i USA, giftsprøyta. Her ser vi begge metoder illustrert i et fengsel i Nashville, Tennessee. Foto: AP Photo/Mark Humphrey
- TORTUR: Den elektriske stolen er omdiskutert nok i seg selv. Det er nå også en annen henrettelsesmetode i USA, giftsprøyta. Her ser vi begge metoder illustrert i et fengsel i Nashville, Tennessee. Foto: AP Photo/Mark Humphrey Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Praksisen av dødsstraff er et stadig diskutert tema i USA. Per februar 2019 er det 30 av USAs 50 stater som praktiserer det, og i bare fire av dem sitter det fanger som har fått en dødsdato og venter på henrettelse. Det skal riktignok legges til at det sitter mennesker som er dømt til døden i hver eneste stat som tillater det.

Men: Nye dødsdommer og henrettelser er på et historisk lavt nivå.

Nyhetskanalen NBC skriver imidlertid at delstaten Tennessee skiller seg ut fra de andre. De prøver nemlig å få en fortgang i henrettelsene, noe som av nyhetskanalen omtales som «en bølge av henrettelser». Hele seks personer i kø og venter på å bli henrettet de to neste åra.

Nå har de imidlertid skrudd på bryteren, og skal etter planen henrette fire av dem i løpet av året.

Livredde

Grunnen til at utføringen av dødsstraff er på et historisk lavt nivå, er de stadige diskusjonene rundt bruken av den kjente dødssprøyta.

Slik Dagbladet omtalte i fjor, har flere av de dødsdømte i Tennessee bedt om en annen henrettelsesmåte. For da Billy Ray Irick, dømt til døden etter å ha voldtatt og drept sju år gamle Paula Dyer, ble henrettet i august i fjor, var det ved hjelp av tre injeksjoner:

Først sovemidlet Midazolam, deretter det lammende middelet vekuroniumbromid og til slutt kaliumklorid (potassiumklorid) som får hjertet til å stoppe.

Problemet er at henrettelsesmetoden, som er «standard» i Tennessee, ikke alltid ser ut til å virke etter oppskriften. Ifølge Washington Post har vitnebeskrivelser av flere henrettelser de siste åra reist tvil om hvorvidt Midazolam har gitt tilstrekkelig bedøvelse.

De som venter på å få sin dødsdom utført, er livredde for at de skal få en smertefull død. Eksperter mener nemlig at medikamentene kan føre til smerte som likner drukning og det å bli brent levende.

Ba om å få slippe

Nettopp denne diskusjonen gjør at det blir stadig vanskeligere å utføre henrettelsene, og er ifølge NBC grunnen til at utføringen av dødsstraffer fikk en pause mellom 2009 og 2018 i Tennessee.

- Den største innvendingen er at dette likner tortur. Og fordi det er tortur blir det grunnlovsstridig, sier Brad McLean, representant for en mann som etter planen skal henrettes i april i 2020. Flere av dem som nå venter i kø, har bedt om å bli henrettet ved skyting.

I november skjedde den første henrettelsen med elektrisk stol siden 2013. Saken fikk mye oppmerksomhet, da avdøde Edmund Zagorski, dømt for drap på to menn i 1984, ba om å få slippe giftsprøyta.

Én av dommerne i høyesterett, Sonia Sotomayor, stemte for utsettelse av henrettelsen. Det skjedde ikke.

- Han ba ikke om den elektriske stol fordi han trodde det var en human måte å dø på, men fordi han trodde cocktailen av tre injeksjoner Tennessee planla å bruke ville være enda verre, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!