Dødsstraff i USA

Derfor opplever Tennessee «en bølge av henrettelser»

Bruken av giftsprøyta er omdiskutert. Nå ber flere om å bli henrettet på en annen måte.

- TORTUR: Den elektriske stolen er omdiskutert nok i seg selv. Det er nå også en annen henrettelsesmetode i USA, giftsprøyta. Her ser vi begge metoder illustrert i et fengsel i Nashville, Tennessee. Foto: AP Photo/Mark Humphrey
- TORTUR: Den elektriske stolen er omdiskutert nok i seg selv. Det er nå også en annen henrettelsesmetode i USA, giftsprøyta. Her ser vi begge metoder illustrert i et fengsel i Nashville, Tennessee. Foto: AP Photo/Mark Humphrey Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Praksisen av dødsstraff er et stadig diskutert tema i USA. Per februar 2019 er det 30 av USAs 50 stater som praktiserer det, og i bare fire av dem sitter det fanger som har fått en dødsdato og venter på henrettelse. Det skal riktignok legges til at det sitter mennesker som er dømt til døden i hver eneste stat som tillater det.

Men: Nye dødsdommer og henrettelser er på et historisk lavt nivå.

Nyhetskanalen NBC skriver imidlertid at delstaten Tennessee skiller seg ut fra de andre. De prøver nemlig å få en fortgang i henrettelsene, noe som av nyhetskanalen omtales som «en bølge av henrettelser». Hele seks personer i kø og venter på å bli henrettet de to neste åra.

Nå har de imidlertid skrudd på bryteren, og skal etter planen henrette fire av dem i løpet av året.

Livredde

Grunnen til at utføringen av dødsstraff er på et historisk lavt nivå, er de stadige diskusjonene rundt bruken av den kjente dødssprøyta.

Slik Dagbladet omtalte i fjor, har flere av de dødsdømte i Tennessee bedt om en annen henrettelsesmåte. For da Billy Ray Irick, dømt til døden etter å ha voldtatt og drept sju år gamle Paula Dyer, ble henrettet i august i fjor, var det ved hjelp av tre injeksjoner:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer