Derfor øver Russland på angrep med bombefly mot Sverige

Økt flyaktivitet og ubåtjakt skaper bekymring.

ALARM: Det letes fortsatt etter ubåten som skal ha blitt observert i Stockholms skjærgård.

 
 

 
Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix
ALARM: Det letes fortsatt etter ubåten som skal ha blitt observert i Stockholms skjærgård. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det pågår en storstilt ubåtjakt i Østersjøen, etter at en privatperson observerte det som beskrives som en menneskeskapt undervannsfarkost i skjærgården utenfor Stockholm. 

Det er ikke kjent hva slags objekt det dreier seg om eller nasjonaliteten på dette. Men det spekuleres i om det kan være en russisk ubåt, og eksperter mener det er åpenbart at det fra tid til annen vil være russiske ubåter i Østersjøen.

Øvelser Det skjer etter rapporter om at russiske fly har krenket finsk og svensk luftrom. Det som trolig er det mest alvorlige tilfellet ble rapportert i september i år. To russiske bombefly av typen Su-24 krenket da ifølge svenskene deres luftrom i området sør for Öland. Flyene var en kilometer inn på svensk territorium. Svenskene reagerte også offentlig mot russerne i etterkant.

- Det handler om tre ting: Interesse. Vilje. Og midler. Russland har nå en interesse av å vise seg som en stormakt. De har vilje til å gjøre det. Og de har midler, etter at de har tjent store penger på salg av olje og gass, sier Russland-ekspert og NUPI-forsker Jakub Godzimirski til Dagbladet.

- Det ser også ut til at Russland er villige til å benytte militæret til å oppnå politiske mål. Det har vi sett både i Georgia og Ukraina.

Det har også vært rapportert om økt russisk flyaktivitet langs norskekysten.

- Siden 2007 har det vært økt russisk aktivitet, også langs norskekysten. Det har vært krenkelser av finsk luftrom og simulerte angrep på Sverige. Vi må bare anta at de ikke bare har luftstyrker, men også kapasitet til sjøs, sier Godzimirski.

Nato-aktivitet Han tror krenkelsene kan ha sammenheng med Natos aktivitet i områdene.

- Russland har sagt at de ikke ønsker Nato nærmere sine grenser. Det har vært en stor Nato-øvelse i Østersjøen, det kan være at russerne har brukt en ubåt til å følge med på den, sier Godzimirski.

Han har ingen tro på at russerne vurderer angrep mot mål i Sverige eller Finland.

- Jeg tolker aktiviteten deres mest som en måte å vise strategiske muskler på, og at de er villig til å ta i bruk militære virkemidler, sier Godzimirski.

- Nytt steg Ubåtjakten i Sverige er nå konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården øst for den svenske hovedstaden. Området består av mange tusen småøyer, rev og skjær, skriver NTB.

Det er første gang på mange år at så mange er satt inn i et lignende oppdrag, sier en ikke navngitt sikkerhetspolitisk analytiker til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Det virker som et nytt steg og en helt klart skremmende situasjon, sier analytikeren.

Forsvarsminister Peter Hultqvist til Svenska Dagbladet at han vil ha en større åpenhet rundt denne type krenkelser.

- Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen.