Derfor parkerte de «bombebilen»

- Kan ikke skjønne at NRK-journalister ble redde, sier Øystein Meier Johannesen, som bare ville ha litt oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går parkerte noen en bil med arabisk påskrift utenfor NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. Etter parkeringen gikk to ukjente personer bort med raske skritt.

Ville ha oppmerksomhet

På bilen, en ambulanse av eldre årgang, hang et svart banner med hvit påskrift: «Gud er stor, Hellig krig går videre helt til jødene er ute av Palestina. Av jord er du kommet og til jord skal du bli», stod det.

NRK-ansatte ble redde, og varslet sikkerhetsansvarlige, som igjen varslet politiet. De rykket raskt ut og vurderte om de skulle tilkalle bombeeksperter før de fant ut at det hele var en dårlig spøk. Under banneret stod nemlig beskjeden: «Vi trenger alle litt oppmerksomhet».

Politiet jaktet i går på de to personene bak stuntet. Nå har Samfunnspartiets leder Øystein Meyer Johannesen tatt på seg skylda.

Bilen med banneret var ikke ment som noen bombetrussel - men som en politisk markering av partiets tre viktigste synspunkter.

- Vi er et anarkistisk parti med fokus på Nord-Norge og naturressursene der, sier Johannesen.

- Vi sympatiserer med palestinerne og mener at Israel slipper for lett unna. Dessuten mener vi at små partier ikke får sjansen til å slippe til i valgkampen, sier han til Dagbladet.no.

Foto: Jan-Anders Dam-Nielsen/NRK
Foto: Jan-Anders Dam-Nielsen/NRK Vis mer

- Redde?

Han stiller seg helt uforstående til at bilen kan ha blitt oppfattet som en trussel og skremt noen.

- Redde? NRK-journalistene, Norges mest kritiske journalister? Nei da, de ble ikke redde. Bildøra var jo åpen. Hadde vi virkelig villet skremme noen, hadde vi for det første låst døra. Og så hadde vi helt på litt ammoniumnitrat slik at bombehundene hadde luktet sprengstoff, sier Johannesen, og legger til:

- Så snart det står noe på arabisk begynner jo hele verden å skjelve.

Staff bistår

Politiet ser imidlertid svært alvorlig på saken.

- Dette er registrert som en sak hos oss, og vi vil vurdere hvilke skritt vi skal foreta oss videre. I vår tid er dette noe som politiet ikke setter særlig pris på, og som vi tar alvorlig, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Tor Erling Staff bekrefter overfor Dagbladet.no at han skal bistå Øystein Meier Johannessen i saken. Han er selv medlem av partiet og har stilt til valg for dem tidligere.

- Jeg har vært kandidat både på lista i Oslo og lista for Stortingsvalet, men stiller ikke i år, sier Tor Erling Staff til Dagbladet.no.

Satte opp vikårlige folk

Samfunnspartiet har tidligere fått spalteplass i mediene. I mars intervjuet Nordlys flere samfunnstopper i Nordland som var satt opp på lista til partiet uten at de visste det.

- Jeg kjenner ikke til partiet. Og det er på ingen måte aktuelt å stå på lista. Jeg har verken blitt spurt om å stå på lista eller blitt gjort kjent med at mitt navn er brukt, sa biskop Øystein Larsen, som var satt opp som nummer to på lista.

Se lista her.

Blant kampsakene til Samfunnspartiet er Nord-Norge ut av Norge dersom Norge blir medlem av EU, og at landsdelen skal få kontroll på naturressursene som finnes i nord.

PARTI MED MEDIATEKKE: I 1995 stilte også Samfunnspartiet til valg. Kunstneren Ludvig Eikaas var ordførerkandidat i Oslo for Samfunnspartiet. Han spiller Bjølveslåtten på hardingfele under da Samfunnspartiet innledet valgkampen. I bakgrunnen fra venstre: Øystein Meier, Tor Erling Staff og Per Martin Bjørung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer