Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor raste brannen uforstyrret i taket, mens brannvesenet kjempet med motorsag og brekkjern

Brannvesenet forteller hvorfor det var så vanskelig å redde Nedre Foss gård.

TOTALSKADD:  Deler av Nedre Foss gård ble totalskadd i brannen.  På bildet er en av brannvesenets røykdykkere i aksjon inne på gården. Foto: Oslo brann- og redningstjeneste
TOTALSKADD: Deler av Nedre Foss gård ble totalskadd i brannen. På bildet er en av brannvesenets røykdykkere i aksjon inne på gården. Foto: Oslo brann- og redningstjeneste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et tykt lag med sot har nå lagt seg inne i det som var Grünerløkkas eldste og flotteste herskapsbygning. Deler av herskapsbygget har gått tapt i storbrannen som startet i går kveld. 

Nå forklarer brannvesenet hvorfor det var så vanskelig å vinne kampen mot flammene.

- Det siste døgnet har vi jobbet ustanselig for å berge det som berges kunne, skriver Oslo brann- og redningstjeneste i en pressemelding.

- Ekstremt vanskelig arbeid Restauranten på Nedre Foss opplevde i går kveld alle restauranters skrekk da det tok fyr på kjøkkenet. Brannvesenet måtte inn med røykdykkere over 250 ganger for å prøve å redde gården fra flammene.

- Slokkearbeidet var ekstremt komplisert, påpeker brannvesenet.

De beskriver at brannen forflyttet fra hulerom til hulerom i taket, steder der brannvesenet ikke kom til med vann. Det nyttet ikke å prøve med brannslanger fra utsida. 

REV AV TAKET:  For å komme ned til brannen måtte brannvesenet rive av deler av taket. Slik så gården ut i kveld. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet
REV AV TAKET: For å komme ned til brannen måtte brannvesenet rive av deler av taket. Slik så gården ut i kveld. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet Vis mer

- I gamle bygg er det vanlig at det er foretatt mange reparasjoner, påbygninger og etterisoleringer, noe som gjør at taket består av utallige lag med bjelker, isolasjon og andre bygningsmaterialer, skriver brannvesenet.

Måtte rive seg gjennom taket Deler av bygget er fra 1700-tallet og de siste to åra har det blitt brukt over 50 millioner kroner på å gården til den storheten den en gang var på Grünerløkka. Siden åpninga har den vært en populær restaurant.

Men en det ble vanskelig å slokke brann i.

- Det er som om man skulle slokke en leilighetsbrann, bare ved å spyle i veggen på utsida, skriver brannvesenet.

De måtte rive seg gjennom taket, lag for lag, med flere titalls motorsager, øks og brekkjern. De brukte også en gravemaskin med klo for å rive av taket.

- Det er rett og slett snakk om en voldsom rivejobb - som utføres av røykdykkere med fullt røykdykkerutstyr, i en intens varme, og med dårlig sikt på grunn av røyken, opplyser brannvesenet.

OVERTENT KLOKKA 20 I GÅR KVELD:  44 personer ble evakuert da brannen startet på kjøkkenet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OVERTENT KLOKKA 20 I GÅR KVELD: 44 personer ble evakuert da brannen startet på kjøkkenet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den eldste delen av gården ble totalskadd i brannen. 44 personer var inne i bygget da brannen startet på kjøkkenet, men kom seg raskt ut. Brannvesenet har klart å berge den sørlige delen av bygget, som også er den nyeste.

Mye av fasaden kan reddes, men det er store skader innvendig.

- Det er lagt ned så mye tid og kjærlighet i å sette det i stand, at man bare må håpe de har ork til å starte på nytt slik at vi en dag kan få det tilbake. Men det vil naturligvis bli tungt. De var akkurat ferdig med en lang prosess, sa utelivs- og restaurantgründer Jan Vardøen til Dagbladet tidligere i dag.

Les også: Minutter etter at dette bildet ble tatt, brant restauranten ned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media