Derfor reiser syriske flyktninger videre fra Tyrkia

- Syriske familier i Tyrkia er i en desperat situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge er det flere som setter spørsmålstegn ved hvorfor syriske flyktninger i Tyrkia velger å forlate landet og begi seg ut på den farefulle ferden til Europa.

En ny rapport fra Human rights watch beskriver nå den vanskelige situasjonen for syriske flyktninger i Tyrkia.

- Familiene vi snakket med, var i en desperat situasjon, fordi foreldrene ikke får arbeidstillatelse i Tyrkia. Hele familien lever i knøttsmå leiligheter, og de må sende barna ut på gata for å selge ting i et forsøk på å få råd til grunnleggende ting, som mat. De er veldig takknemlige for beskyttelsen, men de begynner å føle at livssituasjonen ikke er bærekraftig, sier Stephanie Gee i Human Rights Watch i Istanbul til Dagbladet.

VIL VIDERE INN I EUROPA Denne gruppen med syriske flyktninger ble reddet etter et mislykket forsøk på å ta seg fra Canakkale i Tyrkia til den greske øya Lesvos. Over 272 000 flyktninger har kommet til den greske øya Lesvos i år, på det meste 7000 på én enkelt dag. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
VIL VIDERE INN I EUROPA Denne gruppen med syriske flyktninger ble reddet etter et mislykket forsøk på å ta seg fra Canakkale i Tyrkia til den greske øya Lesvos. Over 272 000 flyktninger har kommet til den greske øya Lesvos i år, på det meste 7000 på én enkelt dag. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Derfor reiser de videre i håp om å finne en jobb og sikre barna skolegang så de kan få ei framtid.

I august huset Tyrkia halvparten av alle Europas flyktninger. Hver dag kommer nye syrere over grensa og inn i Europa, og hver dag setter nye syrere seg i de farlige gummibåtene over mot de greske øyene.

Tyrkia er nå i harde forhandlinger med EU om hvordan flyktningene skal ivaretas og Tyrkias EU-medlemskap.

- En tapt generasjon Totalt er det nesten tre millioner barn i Syria og landene rundt som står utenfor skolesystemet, ifølge UNICEF. Tyrkiske myndigheter har ifølge Reuters anslått at antallet barn utenfor skolen i Tyrkia, er 400 000.

- Hvis vi ikke kan utdanne disse elevene, så vil de falle utenfor og bli utnyttet av gjenger og kriminelle, sa statssekretær Yusuf Buyuk til nyhetsbyrået.

Gee sier de 400 000 syriske barna er mer utsatt for fattigdom, tidlige ekteskap og å bli radikalisert av terrorgrupper.

- Dette kan føre til en tapt generasjon syrere. I tillegg er det mye mer sannsynlig at de vil gjennomføre farlige beslutninger, som å reise over havet til Europa i gummibåter, eller returnere i Syria, sier Gee. 

Mangler utdanning Det er over to millioner syriske flyktninger i Tyrkia. Ifølge Human rights watch-rapporten går nesten 90 prosent av barna i flyktningleirer på skole, men bare 25 prosent av dem som bor utenfor leirene går på skole.

Før borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, gikk 99 prosent av syriske barn på skolen.

Human rights watch intervjuet i sommer 233 syriske flyktninger og flyktningbarn, for å kartlegge utfordringene til syriske flyktninger i Tyrkia. Over halvparten av familiene de snakket med, måtte få jobbhjelp fra barn i skolealder for å få endene til å møtes.

- En av de tingene som overrasket meg, var hvor høyt flyktningene rangerte utdanning som det viktigste, øyeblikkelige behovet etter behovet for beskyttelse mot krigen. De forteller også hvor viktig dette var kulturelt i Syria før krigen brøt ut, sier Gee.

- Trenger internasjonal støtte Dagbladet var i forrige uke i et annet naboland til Syria, Jordan. Heller ikke der gis det arbeidstillatelse til syrere. Mange har gitt opp muligheten for et liv og utdanning for barna, og har derfor satt kursen mot Europa.

Gee mener det er viktig å anerkjenne det Tyrkia har gjort for de syriske flyktningene som har strømmet inn i landet de siste åra. Samtidig mener hun tilgang til utdanning nå bør stå sentralt - også i avtalen EU skal inngå med Tyrkia.

En av årsakene til at så mange barn står utenfor skolesystemet i Tyrkia, er at foreldrene ikke får jobbe. Dermed må de be barna om å bidra til å støtte familien økonomisk. I tillegg trengs økonomiske ressurser.

- De trenger virkelig internasjonal støtte. Dette haster, sier hun.