STOLTENBERG OG RØKKE: Fv.: statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen svarer på spørsmål fra pressen under  under "Aker-dagen" i Oslo den 2. april.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
STOLTENBERG OG RØKKE: Fv.: statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen svarer på spørsmål fra pressen under under "Aker-dagen" i Oslo den 2. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer

Derfor ringte Jens til Røkke

Fredag ringte statsminister Jens Stoltenberg Aker-eier Kjell Inge Røkke for å forsikre seg om at de var enige om prosessen videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens statsministeren holdt sin tale til Ap-landsmøte, kom nyhetsmeldingen som bekreftet det de to var blitt enige om:

«Aker Solutions har satt en internasjonal investeringsbank til å vurdere de omstridte transaksjonene. En annen bank er hyret som rådgiver».

Like etter at Stoltenberg var ferdig med talen, ble han orientert om den siste utviklingen i saken. Imens ble et fullstappet pressekorps sittende og vente i nesten en halvtime på statsministerens pressekonferanse. Der kunne han fortelle om gangen i den etter hvert så omstridte Aker-saken.

— Det er dette vi har vært opptatt av i lang tid. Det har kommet gjennom dialog med de andre eierne, sa Jens Stoltenberg.

Første gang
Etter det Dagbladet forstår, tok Stoltenberg selv en telefon til Kjell Inge Røkke for å forsikre seg om gangen videre. Det er første gang de to har hatt kontakt i det som har blitt en betent strid mellom regjeringen og Aker-systemet.

Gårsdagens siste utvikling betyr at en får tre ulike verdivurderinger av de omstridte transaksjonene. Allerede har staten hyret Pareto Securities for en gjennomgang.

Stoltenberg og Røkke er fortsatt uenige, noe Stoltenberg benyttet anledningen til å understreke i går.

— Dette er en begynnelse. Det gjenstår fortsatt mye i forhold til sluttprosessen. Aker har bestemt seg og vil ha en uavhengig vurdering
av verdien på transaksjonene, sier Stoltenberg.

I går var også statsministeren opptatt av hva en slik verdivurdering vil vise.

— Jo mindre avstanden er mellom den opprinnelige og den nyeverdivurderingen er, jo mindre problematisk er disse handlene, sier han.

Fryser betalingen
Når nå Aker Solutions, i overensstemmelse med regjeringen og de svenske eierne Saab og Investor, har satt en internasjonal investeringsbank til å vurdere de omstridte transaksjonene, betyr det at betalingen er satt på vent. I tillegg opprettholdes selskapene som selvstendige enheter.

Dette skriver skriver Aker Solutions i en pressemelding lørdag ettermiddag:

«Det er også nå klart at virksomhetene som er kjøpt fra Aker ASA-konsernet bli opprettholdt som selvstendige enheter. Aker ASA har på sin side akseptert at oppgjøret for aksjene i de aktuelle selskapene Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, Odim og Midsund Bruk ikke vil skje før i slutten av mai(...).»

- En ting er en verdivurdering av handelen, men hva med regjeringens uttalte kritikk om at Akers salg ikke har fulgt aksjeloven og prinsipper om eierstyring. Vil en ny vurdering løse dette?

- Vi er ikke i mål med disse tingene, men vi må ha på plass en verdivurdering for å finne en løsning, sier Stoltenberg.