Seint tirsdag ettermiddag avsa Oslo tingrett kjennelse i den mye omtalte forbudssaken mot Satudarah MC (SMC).
Statsadvokaten mener at klubben er en kriminell sammenslutning og må forbys, etter en ny lov som trådte kraft i 2021.
Selv har SMC avvist dette.
I kjennelsen framkommer det at vilkåret om at «et forbud er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet», ikke er oppfylt, skriver NRK - som omtalte saken først.
Dermed blir det ikke noe forbud mot SMC.
- En fornuftig avgjørelse fra tingretten, som slår tilbake statsadvokatenes noe forhastede forsøk på å vise handlekraft. Man forbyr ikke sammenslutninger i et demokrati, selv om man ikke liker medlemmene. Ta dem for det de gjør galt i stedet, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Unikt innblikk i klubbens indre liv
- Vi er fornøyde
Elden har representert Satudarah sammen med kollega Usama Ahmad.
Via Ahmad uttaler et SMC-medlem til Dagbladet at de er fornøyde med at dommeren ser gjennom alt det negative som har blitt skrevet om klubben i forkant av saken.
- Det er en modig og riktig avgjørelse av dommeren. Vi er fornøyde med utfallet, sier Ahmad.
Foreløpig er det uklart om påtalemyndigheten vil anke kjennelsen. Det har ikke lykkes for Dagbladet å få en kommentar fra statsadvokat Ingelin Hauge tirsdag kveld.
I kjennelsen ser ikke dommeren i saken bort ifra at enkelte SMC-medlemmers lovbrudd kan «bidra til foreningens fryktkapital».
«Mange av medlemmene er domfelt for alvorlige voldslovbrudd, grove trusler eller frihetsberøvelse», heter det i kjennelsen, der dommeren kommer til at flere konkrete lovbrudd som påtalemyndigheten dokumenterte i retten, kan knyttes direkte til SMC - ikke bare enkeltmedlemmer.

«Kreves tungtveiende grunner»
Likevel mener Oslo tingrett til at det er vanskelig å knytte «omfattende kriminalitet til Satudarah i Norge».
Konklusjonen er dermed at et generelt forbud mot MC-klubben ikke er forholdsmessig.
«Det kreves tungtveiende grunner for å kriminalisere en sammenslutning, og det stilles da et skjerpet krav til forholdsmessighet. Retten har lagt vekt på at klubben ikke har eksistert særlig lenge og ikke synes å være godt etablert», står det i kjennelsen - og videre:
«Det er foreløpig et fåtall lovbrudd som kan knyttes til Satudarah som sådan. Den fryktkapitalen det vises til, framstår i større grad å være knyttet til enkeltpersoner enn til klubben som sådan. Mindre inngripende tiltak bør være forsøkt i noe lengre tid enn det foreløpig er gjort».
Første gang i Norge
Forbudssaken mot Satudarah var historisk i norsk kontekst, da det var første gang at påtalemyndigheten tok i bruk 2021-loven i et forsøk på å forby en MC-klubb.
Fra tidligere er klubben forbudt i Nederland og Tyskland, men ikke i Danmark, som den norske avdelingen sorterer under.

Avhopper: MC-klubben fra innsiden
I kjennelsen vises det til at det i dag er to avdelinger i SMC i Norge, i Oslo og Stavanger.
Det har imidlertid hersket usikkerhet om hvilken avdelingen som er den ledende i norsk sammenheng. Ifølge politiet er det Oslo, men under rettssaken i månedsskiftet mars-april var det et medlem fra Stavanger-avdelingen som møtte som SMCs partsrepresentant.

Splittelse i Danmark
Som Dagbladet skreiv tidligere denne uka, har flere sentral medlemmer i Danmark brutt med SMC og opprettet en ny klubb under navnet Comanches MC.
Ifølge kilder vil deler av det norske miljøet slå følge med sine klubbrødre i Danmark.
Klubbene i Norge og Danmark har hatt tette bånd gjennom mange år - noe det også vises til i den ferske kjennelsen fra Oslo tingrett.

Historisk rettssak
Nadim Khan, en av grunnleggerne av SMC i Danmark og seinere utnevnt som en del av den internasjonale klubbledelsen med tittelen Kapikane, har hatt et overordnet ansvar for hele Skandinavia.
Allerede har SMC-avdelinger i Serbia og Spania byttet navn til Comanches MC. Dette er avdelinger som er opprettet med støtte fra danske medlemmer - på samme måte som den norske.