Satudarah:

Derfor sa retten nei

Myndighetene ville forby MC-klubben Satudarah i Norge, men fikk nei fra domstolen. - En modig og riktig avgjørelse, sier klubbadvokat Usama Ahmad.

BESTÅR: Påtalemyndigheten fikk ikke rettens medhold i å legge ned forbud mot Satudarah MC. Her er et bilde av flere medlemmer på Linderud i 2018 - i det som skal ha vært oppstarten av Oslo-avdelingen i klubben. Foto: Privat
BESTÅR: Påtalemyndigheten fikk ikke rettens medhold i å legge ned forbud mot Satudarah MC. Her er et bilde av flere medlemmer på Linderud i 2018 - i det som skal ha vært oppstarten av Oslo-avdelingen i klubben. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seint tirsdag ettermiddag avsa Oslo tingrett kjennelse i den mye omtalte forbudssaken mot Satudarah MC (SMC).

Statsadvokaten mener at klubben er en kriminell sammenslutning og må forbys, etter en ny lov som trådte kraft i 2021.

Selv har SMC avvist dette.

I kjennelsen framkommer det at vilkåret om at «et forbud er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet», ikke er oppfylt, skriver NRK - som omtalte saken først.

Dermed blir det ikke noe forbud mot SMC.

- En fornuftig avgjørelse fra tingretten, som slår tilbake statsadvokatenes noe forhastede forsøk på å vise handlekraft. Man forbyr ikke sammenslutninger i et demokrati, selv om man ikke liker medlemmene. Ta dem for det de gjør galt i stedet, sier John Christian Elden til Dagbladet.

- Vi er fornøyde

Elden har representert Satudarah sammen med kollega Usama Ahmad.

Via Ahmad uttaler et SMC-medlem til Dagbladet at de er fornøyde med at dommeren ser gjennom alt det negative som har blitt skrevet om klubben i forkant av saken.

- Det er en modig og riktig avgjørelse av dommeren. Vi er fornøyde med utfallet, sier Ahmad.

Foreløpig er det uklart om påtalemyndigheten vil anke kjennelsen. Det har ikke lykkes for Dagbladet å få en kommentar fra statsadvokat Ingelin Hauge tirsdag kveld.

I kjennelsen ser ikke dommeren i saken bort ifra at enkelte SMC-medlemmers lovbrudd kan «bidra til foreningens fryktkapital».

«Mange av medlemmene er domfelt for alvorlige voldslovbrudd, grove trusler eller frihetsberøvelse», heter det i kjennelsen, der dommeren kommer til at flere konkrete lovbrudd som påtalemyndigheten dokumenterte i retten, kan knyttes direkte til SMC - ikke bare enkeltmedlemmer.

FORNØYDE: Klubbadvokatene Usama Ahmad og John Christian Elden representerte SMC i rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYDE: Klubbadvokatene Usama Ahmad og John Christian Elden representerte SMC i rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Kreves tungtveiende grunner»

Likevel mener Oslo tingrett til at det er vanskelig å knytte «omfattende kriminalitet til Satudarah i Norge».

Konklusjonen er dermed at et generelt forbud mot MC-klubben ikke er forholdsmessig.

«Det kreves tungtveiende grunner for å kriminalisere en sammenslutning, og det stilles da et skjerpet krav til forholdsmessighet. Retten har lagt vekt på at klubben ikke har eksistert særlig lenge og ikke synes å være godt etablert», står det i kjennelsen - og videre:

«Det er foreløpig et fåtall lovbrudd som kan knyttes til Satudarah som sådan. Den fryktkapitalen det vises til, framstår i større grad å være knyttet til enkeltpersoner enn til klubben som sådan. Mindre inngripende tiltak bør være forsøkt i noe lengre tid enn det foreløpig er gjort».

Første gang i Norge

Forbudssaken mot Satudarah var historisk i norsk kontekst, da det var første gang at påtalemyndigheten tok i bruk 2021-loven i et forsøk på å forby en MC-klubb.

Fra tidligere er klubben forbudt i Nederland og Tyskland, men ikke i Danmark, som den norske avdelingen sorterer under.

I kjennelsen vises det til at det i dag er to avdelinger i SMC i Norge, i Oslo og Stavanger.

Det har imidlertid hersket usikkerhet om hvilken avdelingen som er den ledende i norsk sammenheng. Ifølge politiet er det Oslo, men under rettssaken i månedsskiftet mars-april var det et medlem fra Stavanger-avdelingen som møtte som SMCs partsrepresentant.

FIKK NEI: Statsadvokat Ingelin Hauge fikk ikke medhold i forbud mot SMC. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK NEI: Statsadvokat Ingelin Hauge fikk ikke medhold i forbud mot SMC. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Splittelse i Danmark

Som Dagbladet skreiv tidligere denne uka, har flere sentral medlemmer i Danmark brutt med SMC og opprettet en ny klubb under navnet Comanches MC.

Ifølge kilder vil deler av det norske miljøet slå følge med sine klubbrødre i Danmark.

Klubbene i Norge og Danmark har hatt tette bånd gjennom mange år - noe det også vises til i den ferske kjennelsen fra Oslo tingrett.

Nadim Khan, en av grunnleggerne av SMC i Danmark og seinere utnevnt som en del av den internasjonale klubbledelsen med tittelen Kapikane, har hatt et overordnet ansvar for hele Skandinavia.

Allerede har SMC-avdelinger i Serbia og Spania byttet navn til Comanches MC. Dette er avdelinger som er opprettet med støtte fra danske medlemmer - på samme måte som den norske.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer