SAKSØKER STATEN: Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Rettssaken starter 15. mars. Her fra 22. juli-rettssaken med sine tidligere forsvarere fra advokatkontoret til Geir Lippestad.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKSØKER STATEN: Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Rettssaken starter 15. mars. Her fra 22. juli-rettssaken med sine tidligere forsvarere fra advokatkontoret til Geir Lippestad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Derfor saksøker Breivik staten

Sluttinnlegget i Breivik-saken sendt retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Om to uker starter rettssaken i Oslo tingrett som av praktiske årsaker settes i en gymsal i høysikkerhetsfengselet i Skien der terroristen soner.

I dag kom sluttinnlegget til Breivik og hans advokat Øystein Storrvik, der det punkt for punkt redegjøres for hvorfor Breivik går til søksmål. I tillegg kommer det fram at det er lagt opp til at Breivik skal få forklare seg i tre timer og et kvarter under dag to av rettssaken.

Breivik mener blant annet bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, isolasjon og kommunikasjonskontroll er brudd på menneskerettighetene.

Daglige nakenransakelser Sluttinnlegget er sendt Oslo tingrett i dag, og Storrvik peker på følgende momenter på bakgrunn av praksis fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD):

Der peker Storrvik på at perioden Brevik tilbrakte i Ila fengsel fram til 09.09.2013 var «også preget av inngripende kontrolltiltakt i form av omfattende bruk av tvangsmidler (håndjern) med tilhørende gripemanøver, daglige nakenransakelser samt hyppig bruk av kroppsundersøkelse med metalldetektor».

Isolasjon Søksmålet omfatter også perioden Breivik har vært fengslet i Telemark fengsel avdeling Skien.

Der mener også saksøkeren at Den eropeiske menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 og 8 er krenket.

Breivik og advokatene peker spesielt på en langvarig isolasjon, og legger fram for retten at Breivik har:

« ... vært helt avskåret fra kontakt med medfanger, unntaksfritt frem til i dag».

«... svært begrenset kontakt med fengselsbetjenter« ... ingen kontakt fra andre ikke-profesjonelle aktører.

Videre hevdes det at «godkjenningsregimet for besøk er så strengt at det i praksis hindrer besøk».

HER BLIR DET RETTSSAK: I gymsalen i Skien fengsel.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HER BLIR DET RETTSSAK: I gymsalen i Skien fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Advokatene skriver også at de bare får besøke Breivik med glasvegg og har fått avslag på krav om saksforberedelse uten glassvegg.

Videre hevdes det at Breiviks brevkontakt i en periode har vært helt avbrutt og at telefonkontakt med omverden er sterkt begrenset.

Storrvik skriver til slutt: «Etter vår oppfatning viser det fremlagte materiealet klare isolasjonsskader. Det gjøres gjeldende at dette ikke møtes med adekvat medisinsk behandling. EMD-praksis krever en spesiell årvåkenhet i et tilfelle som dette. Vi mener den ikke er utøvd i hans tilfelle».

De fleste av Breiviks påstander om soningsforholdene har han også framsatt tidligere, men famligger nå som et rettsdokument.

Fire dagers rettssak Det er satt av fire dager til den rettssaken som skal dekkes av en rekke internasjonale medier, samt norske medier. Regjeringsadvokaten har bedt om at deler av rettssaken lukkes, blant annet ved befaringene av Skien og Ila fengsel, samt flere av forklaringene i retten. Tingretten skal ta stilling til dette på forhånd.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Anders Behring Breivik soner 21 års forvaring med en minstetid på ti år for angrepene i Regjeringskvartalet og på AUF-leiren på Utøya 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer