FENGSLET: Makaveli Lindén ble i dag varetektsfengslet av tingretten i Dijon. Her blir han fraktet inn i rettssalen med bind for øynene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FENGSLET: Makaveli Lindén ble i dag varetektsfengslet av tingretten i Dijon. Her blir han fraktet inn i rettssalen med bind for øynene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Majorstua-drapet

Derfor satte de bind for øynene på Makaveli Lindén

- Han ble veldig overrasket, sier fransk politi om pågripelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DIJON (Dagbladet): Etter at Makaveli Lindén (20) hadde satt seg på toget fra Châlons-en-Champagne like før klokka 13.00 tirsdag ettermiddag, kom det inn en telefon til politiet i Dijon.

Spesialstyrken til politiet i Paris, Fast, hadde fått inn informasjon om at rømlingen som er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstua, oppholdt seg i landet.

FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Det skulle også bli slutten på flukten for den kriminelle gjengangeren.

- Jeg fikk en telefon fra en av mine kolleger i går. Han fortalte meg at det var en rømling på toget på vei til Dijon. Da hadde jeg ingen flere detaljer, forteller visepolitimester i Dijon, Olivier Dupas, til Dagbladet.

- Ble overrasket

Politiet i den franske byen med drøyt 150 000 innbyggere ante raskt råd da de fikk inn meldingen. De ventet på togstasjonen i Dijon med store sivile politistyrker. Det var også endestasjonen for toget Lindén var på, og han måtte derfor gå av.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Han ble veldig overrasket da vi pågrep ham. Vi hadde store politistyrker på stedet - rundt ti sivilkledde, men det var veldig diskré, sier Dupas.

Han beskriver videre pågripelsen som udramatisk, men forteller at Lindén var både aggressiv og lite samarbeidsvillig etter at politiet hadde pågrepet ham.

HØY SIKKERHET: Maskerte franske spesialstyrker med pistoler førte Makaveli Lindén inn på tinghuset i Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØY SIKKERHET: Maskerte franske spesialstyrker med pistoler førte Makaveli Lindén inn på tinghuset i Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke lov til å snakke med ham, men det var utstedt en europeisk arrestordre på ham. Vår oppgave har vært å oppbevare ham gjennom natta og bringe ham til framstilling for fengsling i dag, sier visepolitimesteren.

Bind for øynene

Den drapssiktede svensken ble i dag varetektsfengslet av tingretten i Dijon. 20-åringen ankom i en kortesje på to biler som braste inn på parkeringen foran tinghuset i høy hastighet like før rettsmøtet var satt opp klokka 14.00.

Betjentene som geleidet ham var maskert, og Lindén hadde bind for øynene.

- Det har han fordi det er vår spesialstyrke som fraktet ham. Det blir gjort så han ikke kan se hvor han her, for å sikre ham, og så han ikke skal kjenne igjen de franske tjenestemennene, sier Dupas.

Fransk politi som håndterer tunge kriminelle, bærer ofte maske for ikke å bli gjenkjent, av frykt for trusler og represalier.

Merkene i ansiktet

Da Lindén forlot rettslokalene like etter klokka 16.00 onsdag ettermiddag, så han medtatt ut. Ansiktet hans var tydelig merket.

FENGSLET: Makaveli Lindén sitter nå i dette fengselet i sentrale Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FENGSLET: Makaveli Lindén sitter nå i dette fengselet i sentrale Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han hadde allerede skader da vi pågrep ham. Vi vet ikke hva som skjedde, men det var ikke under arresten. Det må ha skjedd en gang mellom 15. oktober og i går, sier Dupas.

STATSADVOKAT: Pascal Labonne-Collin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STATSADVOKAT: Pascal Labonne-Collin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Pascal Labonne-Collin fortalte til Dagbladet etter fengslingsmøtet at Lindén også har vært på sykehus.

- Han har merker i ansiktet som skriver seg fra før turen til Dijon. Han har allerede vært på sykehus i Frankrike, i Châlons-en-Champagne eller Reims, sa Labonne-Collin.

Han fortalte videre at svensken ikke sa stort annet under fengslingsmøtet enn «ja» og «nei», og at han ikke har forklart noe om hvorfor han var i Dijon. Franske myndigheter har en teori om at han var på vei videre sørover, men sier det ikke virker som han hadde noen plan.

- Svak

Lindén har fått oppnevnt advokat Andrienne Riquet-Michel som fransk forsvarer. Hun opplyser at klienten for tida er «svak».

Etter fengslingsmøtet ble Makaveli Lindén fraktet til fengselet, som ligger sentralt i Dijon. Her vil han mest sannsynlig bli sittende til Norge har fått godkjent utleveringen av franske myndigheter.

- Nå er det en rettsprosess på gang. Vi har gjort vår jobb, og vet ikke når han blir sendt tilbake, sier visepolitimester Dupas.

FORSVARER: Andrienne Riquet-Michel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Andrienne Riquet-Michel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Norske myndigheter har nå 40 dager på seg til å overlevere dokumenter om utlevering til franske myndigheter.

Noe av det viktigste for etterforskerne blir å få gjennomført avhør av Lindén. Statsadvokat Pascal Labonne-Collin opplyser til Dagbladet at franske myndigheter ikke ønsker å avhøre ham.

Den norske påtaleansvarlige, politiadvokat Christan Hatlo, forklarte Dagbladet i går at et norsk etterforskningsteam, inkludert ham selv, akter å dra til Dijon så fort som mulig for å delta i avhørene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer