Derfor sensurerte Kina bokstaven «N»

Ville begrense kritikk mot grunnlovsforslag som gir president Xi Jinping mulighet til å styre landet livet ut.

SENSURERER: Kinas president, Xi Jinping, og hans kumpaner i det kinesiske kommunistpartiet går ikke av veien for å sensurere ord eller bilder på internett. Og nå har de også sensurert bokstaven «N». Foto: AFP PHOTO / GREG BAKER / NTB scanpix
SENSURERER: Kinas president, Xi Jinping, og hans kumpaner i det kinesiske kommunistpartiet går ikke av veien for å sensurere ord eller bilder på internett. Og nå har de også sensurert bokstaven «N». Foto: AFP PHOTO / GREG BAKER / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag denne uka ble det umulig for kinesere å bruke bokstaven «N» på det kinesiske nettstedet Weibo, som er den Kinas svar på Twitter.

Sensur er ikke akkurat noe nytt fenomen i Kina, men det hører trolig med til sjeldenhetene, om det ikke er første gang, at en enkeltbokstav blir sensurert.

For å finne bakgrunnen for sensuren må vi selvsagt til det politiske landskapet i Kina.

Grunnlovsendring

Søndag ble det nemlig kjent at det kinesiske kommunistpartiet foreslår å fjerne begrensningen på antall perioder landets president og visepresident kan sitte.

Forslaget går ut på å fjerne formuleringen i grunnloven der det heter at Kinas president og visepresident «ikke skal sitte i mer enn to sammenhengende perioder», meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua søndag.

Så er selvsagt spørsmålet hvordan dette kan føre til at bokstaven «N» blir sensurert.

N-sensuren var bare en del av regjeringens anstrengelser for å fjerne kritiske røster til grunnlovsendringen, i et forsøk på styre informasjonsflyten og sikre at bare de «offisielle» versjonene av endringsforslaget slipper ut til massene via Xinhua, CCTV, Global Times eller Folkets Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer