Derfor ser Dagbladets valgomat.... blått

Og flere anarkister enn kommunister tar testen. Se hva leserne sier om sin egen ideologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partitester sprer seg som ild i tørt gress og de fleste store mediene har en, også Dagbladet.

To valgforskere fra Institutt for samfunnsforskning bisto i utvelgelsen av spørsmål og vekting av svarene, i tillegg til to journalister og grafiske designere fra selskapet Nyhetsgrafikk.

Du kan prøve Dagbladet sin ved å klikke på Dagblad-gutten i bildet øverst i denne saken. 12. september er det kommune- og fylkestingsvalg i hele Norge. 

Valgomaten gir deg ingen fasit. Vi oppfordrer alle til å sette seg inn i programmene selv, før man går til valgurnene.

Lavt blant de røde Siden 27. august har over 100 000 velgere testet sine ståsteder i 25 politiske saker hos oss og selv avgjort hvor mye sakene skal ha å si for partiet testen henviser dem til.

Så langt heller resultatene i borgerlig retning. Henholdsvis 25 prosent og 20 prosent lander på Høyre og Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet følger etter med «bare» 17 prosent.

Resultatene for både Frp og Arbeiderpartiet er et stykke unna meningsmålingene, som gir partiene rundt 32 og 12 prosent. Høyre får derimot et par prosentpoeng mindre enn i siste måling.

Årsaken finner vi trolig blant de som tar testen: de sokner nemlig til høyresiden i politikken.

Ideologi På starten av testen stiller vi en rekke personlige spørsmål til leserne. Disse svarene er ikke sporbare og påvirker heller ikke partiresultatet man får på slutten av testen. Blant annet stilles leserne spørsmål om sitt eget politiske ståsted. Ved en gjennomgang av tallene ser man en klar borgerlig profil.

Seks av ti av de som oppga et politisk ståsted, opplyser at de er liberalister, konservative, kristendemokrater eller sosialliberale.

Fire av ti opplyser at de er sosialdemokrater, sosialister eller kommunister.

BLÅ OG ATTER BLÅ: Blant de mest kjente på Europas høyrefløy de siste årtiene er vel Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher. Hun satt lengst av alle britiske statsministere, fra 1979 til 1990 og den eneste kvinnen som har vært statsminister på balløya. Foto: GEORGES GOBET/ AFP
BLÅ OG ATTER BLÅ: Blant de mest kjente på Europas høyrefløy de siste årtiene er vel Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher. Hun satt lengst av alle britiske statsministere, fra 1979 til 1990 og den eneste kvinnen som har vært statsminister på balløya. Foto: GEORGES GOBET/ AFP Vis mer

Et par hundre flere anarkister enn kommunister har tatt testen, ifølge opplysningene leserne har oppgitt selv.

Valg-verktøy Forøvrig har Dagbladet følgende verktøy til glede og nytt for leserne:

Kommunebørsen: Se hvordan dine lokalpolitikerne styrer helse, eldreomsorg, skoler og skatter: www.db.no/kommuneborsen

Finn din partikandidat: Se alle listene for alle kommunene og finn din kandidat før valget: www.db.no/valg2011/kandidatene

På  db.no/valg finner du alle de ferskeste valgnyhetene

På valgkvelden mandag neste uke blir det full bemanning, reportasjer, resultater og analyser hele kvelden på db.no, følg med!

Godt valg!