SETTER OPP RENTA: Lånekassa er på etterskudd når den setter renta. - Det skal være forutsigbart for studentene, forklarer informasjonssjef Astrid Mjærum. Foto: Statens Lånekasse
SETTER OPP RENTA: Lånekassa er på etterskudd når den setter renta. - Det skal være forutsigbart for studentene, forklarer informasjonssjef Astrid Mjærum. Foto: Statens LånekasseVis mer

Derfor setter Lånekassa opp renta mens alle andre setter den ned

6,8 prosent fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens de fleste andre banker har sett ned renta et par ganger de siste månedene, skjer det motsatte hos Lånekassen.

Fra 1. januar settes lånekasserenta opp fra 6,5 til 6,8 prosent.

DnbNor satte i desember renta ned fra 6,45 til 5,45 prosent.

Og det er ventet at renta skal gå ytterligere ned, noe sentralbanksjef Svein Gjedrem selv har uttalt i beste sendetid på TV.

Men de med studielån får altså ikke ta del i rentelettelsen ennå, og Forbrukerrådet krever nå at lånekassa innkaller til hastemøte for å sette ned renta.

Ligger på etterskudd
Forklaringen er rett og slett at Lånekassa ligger noen måneder på etterskudd.

- Lånekassas rente settes på bakgrunn av regler som er fastsatt av Kunnskapsdepartementet, sier Astrid Mjærum, informasjonssjef i Lånekassa, til Dagbladet.no.

Rentene i Lånekassa settes bare fire ganger i året.

- Renta som vil gjelde fra 1. januar er basert på daglige observasjoner av markedsrenta i juli, august og september. En av grunnene til at det er slik er at det skal være forutsigbart. Renta vår går seinere opp og seinere ned enn vanlig bankrente. I sum er det ingen som taper på det, sier Mjærum.

- Hvordan er det mulig
Ronny Dahl har 230 000 i studielån og en av mange som nå må betale høye renter det neste kvartalet. Han tok denne uka kontakt med Lånekassa fordi de ikke har satt ned renta.

- Jeg har ikke noe problem med å betale mitt lån. Men jeg synes det er rart at det skal være sånn. Jeg spurte hvordan det kan være mulig. Da fikk jeg til svar at de ligger omtrent et halvt år etter den vanlige renta, sier Dahl, som er utdannet innen arealplanlegging ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

- Med et sånt system legger de jo ikke opp til at det skal være lønnsomt å studere, sier Dahl til Dagbladet.no.

Kunnskapsminister Tora Aasland ser ingen grunn til å endre måten renta fastsettes på.

REAGERER: Ronny Dahl er en av mange som vil få høyere lånekasserente fra nyttår. Foto: Privat
REAGERER: Ronny Dahl er en av mange som vil få høyere lånekasserente fra nyttår. Foto: Privat Vis mer