ROSEHAGEN: Førstedame Melania Trump taler i Rosehagen natt til onsdag norsk tid. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Derfor sier hun det motsatte av mannen

Melania Trump hater å drive valgkamp og skal ha vært rasende da hun skjønte at mannen vant i 2016. Likevel gikk hun på talerstolen på republikanernes landsmøte og hyllet ektemannen.

Publisert
Sist oppdatert

Førstedame Melania Trump var, bortsett fra president Donald Trump selv, den mest profilerte taleren på det republikanske landsmøtet natt til onsdag.

I motsetning til de fleste andre talerne til nå i landsmøtet brukte hun noe av taletida på å snakke om coronapandemien, og uttrykte sin «dypeste sympati til alle som har mistet en kjær».

– Mine bønner går til alle som er syke eller lider. Jeg vet at mange er engstelige og at noen føler seg hjelpeløse. Jeg vil dere skal vite at dere ikke er alene, sa førstedamen.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hatet valgkampen

Melania Trump har knapt vært synlig i valgkampen til nå. Ifølge New York Times er det ikke ventet at hun vil gjøre noen ytterligere store opptredener, selv om presidentens valgkamp-apparat kunne tenke seg det, fordi de mener hun kan være en viktig ressurs i tvekampen mot Joe Biden.

Ifølge avisa skal førstedamen ha hatet valgkampen i 2016. Den gang ble Trumps ulike utroskapshistorier behørig omtalt, samt de famøse «grab them by the pussy»-opptakene.

Meningsmålingene, hvor Donald Trump ligger historisk dårlig an, viser blant annet at presidenten ser ut til å trenge økt oppslutning blant kvinnelige velgere for å ha en sjanse til å slå Joe Biden. Kan kona hjelpe ham med å nå dem?

– Generelt er førstekvinner langt mer populære enn presidenten, fordi de unngår kontroversielle saker. Men verken førstekvinner eller visepresidentkandidater er stemmesankere. Og det har sin logiske forklaring: USA har et enhetlig presidentembete, der presidenten og bare presidenten leder og bestemmer. Man velger ikke personene rundt presidenten, de er i en viss forstand irrelevante, sier Hilmar Mjelde, Seniorforsker ved NORCE forskningssenter.

– Førstekonene kan være trekkplaster på pengeinnsamlings-tilstelninger i valgkampen. Utover det har de ikke noen valgkamprolle.

<strong>SLÅR TILBAKE:</strong> USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump på den tredje kvelden på republikanernes landsmøte i Baltimore. Foto: NTB Scanpix/ AFP
SLÅR TILBAKE: USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump på den tredje kvelden på republikanernes landsmøte i Baltimore. Foto: NTB Scanpix/ AFP Vis mer

Fire roller

I motsetning til for eksempel Michelle Obama og Hillary Clinton har ikke Melania Trump noe tydelig politisk prosjekt eller store politiske ambisjoner på egen hånd.

– Hun er langt mer privat og tilbaketrukket, sier Mjelde.

<strong>SENIORFORSKER:</strong> Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk.
SENIORFORSKER: Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk. Vis mer

– Men likhetene mellom Melania og forgjengerne er langt større enn ulikhetene. Førstedamer har historisk spilt fire roller: rådgiver for presidenten, vertinne i Det hvite hus, en som driver valgkamp for presidenten og semiaktivist. Melania utfører alle de rollene: hun er en av Trumps viktigste rådgivere, hun har nettopp pusset opp hagen i Det hvite hus (ikke personlig, vel å merke), hun samler inn penger for Trump og har denne paradoksale kampanjen mot nettbølling, sier Mjelde

– Men hun gjør mest av seg utenriks, med sitt «motediplomati». Hun bruker klær fra landene hun besøker. Det er et subtilt og smart grep. Hun kan i noen grad sies å ha utvidet førstedamerollen med sitt lavmælte utenriksdiplomati, sier Mjelde.

«Et samlende budskap»

Under talen på landsmøte benyttet Melania Trump også taletid til å, ikke uventet, skryte av ektemannen:

– I min ektemann har dere en president som ikke vil slutte å kjempe for dere og deres familier. Jeg ser hvor hardt han jobber, hver dag og natt, og til tross for angrepene fra media og opposisjonen, vil han ikke gi opp.

– Faktisk, hvis du sier til han at det ikke kan bli gjort, jobber han bare hardere, sa hun, og presiserte også at hun ikke ville bruke «dyrebar tid til å angripe den andre siden», fordi, «den den type snakk splitter landet ytterligere».

<strong>I ROSEHAGEN:</strong> Slik så det ut da Melania Trump holdt landsmøtetalen. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque  / NTB scanpix
I ROSEHAGEN: Slik så det ut da Melania Trump holdt landsmøtetalen. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer

«Et samlende budskap» var oppsummeringen til Fox News, presidentens foretrukne nyhetskanal.

– Hun forsøkte å kompensere for Trumps tilkortkommenhet ved å vise empati og mane til samhold. Det er ferdigheter som Trump bevisst nedtoner. Han omfavner og fronter versting-imaget i sin egen valgkampvideo «Mr. Nice Guy Won't cut it». En president har en landsfader-funksjon, men det toget har gått for lengst for Trumps del, fordi han er så kontroversiell, sier seniorforsker Hilmar Mjelde.

Seniorforskeren sier at førstedamen framstår som et karaktervitne for presidenten, som kan si ukontroversielle ting som alle kan si seg enige i.

– Melania gjorde det, med unntak av hyllesten av Trumps coronainnsats, sier Mjelde.

Varslet bokbombe

Talen ble holdt bare dager før boka «Melania and Me», utgitt av hennes tidligere venninne og rådgiver Stephanie Winston Wolkoff, kommer ut. Boka skal ifølge den amerikanske mediereporteren Yashir Ali være basert på opptak mellom førstedamen og Wolkoff som er tatt opp i hemmelighet.

Det er varslet at boka vil inkludere «krasse uttalelser» fra førstedamen om sin ektemann, men i særdeleshet stedatteren hennes, Ivanka Trump. Ifølge The Guardian, som skal kjenne til deler av innholdet i boka, skal førstedamen ha opplevd at stedatteren forsøkte å undergrave henne i en rekke kamper om «territoriet» i Det hvite hus.

New York Times skriver at forlaget som gir ut boka planlegger å gi et ei avis eller TV-kanal tilgang til opptakene før boka publiseres.

<strong>TALTE:</strong> Melania Trump fikk kritikk for sin første store tale som førstedame, fordi talen inneholdt hele partier som var kopiert fra Michelle Obamas tale. Denne gangen har mottakelsen vært mer positiv. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque   / NTB scanpix
TALTE: Melania Trump fikk kritikk for sin første store tale som førstedame, fordi talen inneholdt hele partier som var kopiert fra Michelle Obamas tale. Denne gangen har mottakelsen vært mer positiv. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer

Det er langt fra første gang Melania Trumps opplevelser skildres i bokform.

Ifølge boka «Fire and fury inside The Trump White House», som kom ut i 2018, var hun rasende da det i løpet av valgkvelden i november 2016 viste seg at ektemannen vant valget mot Hillary Clinton. Ifølge bokas forfatter, Michael Wolff, skal hun i valgkampen den gang ha blitt forespeilet at mannen ikke hadde reelle vinnersjanser, men at valgkampen var en måte for ham å markedsføre seg selv på, og en mulighet til å for eksempel lansere «Trump TV» i etterkant. Men så vant han, og hun skjønte at hun måtte forberede seg på minst fire år i medias søkelys.

NEKTER: USAs president, Donald Trump vil ikke bruke maske under coronakrisa. I denne videoen trosser Melania Trump nettopp det. Video: Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer