Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor sier Solhjell JA til oljeboring i Barentshavet

Naboforholdet til Russland trumfet miljøhensyn.

OK: Bård Vegar Solhjell avverget oljeboring ved Jan Mayen, sa ja til oljeboring ved delelinja. Naboskapet med Russland trumfet miljø. Foto:Nina Hansen / Dagbladet.
OK: Bård Vegar Solhjell avverget oljeboring ved Jan Mayen, sa ja til oljeboring ved delelinja. Naboskapet med Russland trumfet miljø. Foto:Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen og olje- og energiminister Ola Borten Moe foreslår i dag å åpne for petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst. Årsaken til at SV og miljøminister Bård Vegar Solhjell godkjenner denne, er flere:

• Det er et kompromiss med olje- og energiminister Ola Borten Moe. Jan Mayen og Barentshavet sørøst er blitt behandlet sammen. Solhjell fikk Jan Mayen, Borten Moe fikk Barentshavet sørøst. • Miljøverdiene ved Jan Mayen anses for større. • Miljømyndighetene holdt døra på gløtt for åpning av Barentshavet sørøst i sine høringsuttalelser. • Ressursanslagene inneholder mest gass, noe som er bedre enn olje i et klimaperspektiv • Forholdet til Russland. - Det er klart Jan Mayen og Barentshavet sørøst henger sammen. Risikoen og naturverdiene ved Jan Mayen er større enn i Barentshavet sørøst. Miljømyndighetene hadde innvendinger, men det er forskjell på miljømyndighetenes råd når det gjelder Jan Mayen og Barentshavet sørøst, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Det er ikke med entusiasme at miljøpartiet SV går inn for boring i Barentshavet sørøst, for miljømyndighetene har hatt innvendinger. (Se faktaboks).

Russland-hensyn spilte inn Solhjell bekrefter at forholdet mellom gass og olje samt utenrikspolitikk har hatt betydning. Barentshavet sørøst er området ved delelinja, det tidligere omstridte området mellom Norge og Russland, som landene klarte å bli enige om sommeren 2011. Regjeringen går ut fra at russerne ikke kommer til å ha bremsene på når det gjelder utvinning av ressursene på sin side, og mener derfor at det er viktig å være aktive på norsk side.

Regjeringen legger saken fram i statsråd på fredag. Målet er å invitere Stortinget til å beslutte åpning før sommeren.

- Historisk Ola Borten Moe er fornøyd.

- Dette er et historisk øyeblikk. For første gang siden 1994 kan vi nå åpne et nytt område for petroleumsvirksomhet og lete etter olje og gass i nye, lovende arealer. Det vil gi nye muligheter og nye bein å stå på for både Nord-Norge og resten av landet, og sikre verdiskaping og sysselsetting på lang sikt, sier han i en pressemelding.

Miljødiskusjonene er ikke over med dette. Det vil komme diskusjoner om hvor nær iskanten og hvor nært land oljeindustrien skal få bore. Dette slaget vil stå i forvaltningsplanen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling