NY POLITIKK:  Bent Høie lanserte i dag flere tiltak i det han kaller en ny pakke med eldreomsorgspolitikk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
NY POLITIKK: Bent Høie lanserte i dag flere tiltak i det han kaller en ny pakke med eldreomsorgspolitikk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Derfor skal alle 75-åringer få hjemmebesøk av kommunen

Helseminister Bent Høie lanserer ny pakke med eldreomsorgspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Endelig skjer det noe nytt i eldreomsorgen, sier Bent Høie og snakker om sine egne tiltak.

For helseministeren presenterte i dag det han kaller en pakke med ny eldreomsorgspolitikk under Høyres sentralstyremøte.

- Det er ikke en et valgløfte, de har det vært nok av. Dette er en pakke som gjennomføres nå, sier Bent Høie.

Pakken består av flere tiltak som Høyre fikk gjennom på Stortinget denne uka. I tillegg presenterte han flere helt nye tiltak.

Hjemmebesøk hos 75-åringer - Mandag sender vi ut rundskriv til kommunene om å innføre forebyggende hjemmebesøk for eldre, sier Høie.

Alle 75-åringer skal nå få besøk av kommunen. 

Ifølge Høie skal de se etter hvilke tilpasninger, øvelser eller tekniske hjelpemidler som må til for at eldre skal kunne bo lenger i sin egen bolig.

- Kommunen kan velge en annen alder om de ønsker, men jeg tro de fleste vil velge 75-åringene. Det er snakk om hverdagsrehabilitering, noen tilpasninger i hjemmet, eller noen timer med trening. Den hjelpen folk trenger for å være friske og bo hjemme lenger, sier Høie som mener det er fornuftig prioritering av midlene.

 - Vi ser i kommunene som har forsøkt at noen av de som blir ringt opp først blir fornærmet fordi de ikke synes de trenger dette. Så ringer mange opp igjen når de får tenkt seg om. På sikt vil kommunene spare penger på dette ved at de eldre kan bli boende hjemme lenger, sier han.

Mye feilmedisinering Regjeringen vil også forskriftsfeste krav til legemiddelgjennomgang i sykehjem.

- En person som bor på sykehjem bruker i snitt sju legemidler. Hver tredje sykehjemsbeboer bruker minst ett legemiddel de ikke burde bruke. Det kan ha dramatiske konsekvenser, sier Høie til Dagbladet.

Han peker på at enkelte eldre er innom fastlege, sykehus og sykehjem hvor de er på korttidsopphold.

- Alle disse stedene får de kanskje utskrevet legemidler uten at det er noen sammenheng i det. Nå må alle få en gjennomgang når de kommer på sykehjem. De kommunene som har forsøkt det har gode resultater. Regnestykket kommer ut i pluss ved at kommunen sparer pengene som går til medisiner, og de eldre får bedre liv, sier han. 

Nytt lovforslag på høring Det mest omfattende tiltaket Høie presenterte i dag er et lovendringsforslag regjeringen sender til høring i morgen. Det innbærer at det vil bli stilt krav om at alle kommuner fra 2018 skal ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster. Fra 2020 vil det bli krav om ergoterapeut, psykolog og tannlege.

- Det er et tydelig signal om at vi stiller krav til hvilken kompetanse de skal ha i kommunene.

Tidligere denne uka ble det også klart at det er flertall på Stortinget for å lovfeste retten til heldøgns pleie og omsorg, og krav om politiattest for ansatte i helse — og omsorgssektoren.

- Det sentrale er at vi tar et sterkere nasjonalt ansvar for kvaliteten og kapasiteten i eldreomsorgen.  Til nå har det vært alt for tilfeldig hvilken kvalitet og hjelp kommunene tilbyr. Her går det et politisk skille. Arbeiderpartiet stemte i mot blant annet lovfestet rett til heldagsplass i pleie og omsorg og fjernet kompetansekravet i kommunen, sier Høie .