Derfor skal Maria (25) kastes ut av Norge

Her er Utlendingsnemndas begrunnelse. - Vi har likevel håp om å få omgjort avgjørelsen, sier advokaten.

 MÅ UT AV NORGE: Maria Amelie, opprinnelig fra Kakasus,  ble pågrepet på Lillehammer onsdag kveld.Ifølge politiet skal hun sendes ut av landet så fort som mulig.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MÅ UT AV NORGE: Maria Amelie, opprinnelig fra Kakasus, ble pågrepet på Lillehammer onsdag kveld.Ifølge politiet skal hun sendes ut av landet så fort som mulig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble papirløse Maria Amelie (25) pågrepet av norsk politi. Utlendingsnemnda (UNE) har vedtatt at hun skal sendes ut av landet.

Håper fremdeles - Vi mener det fremdeles er håp om å få omgjort denne avgjørelsen, sier advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet. Klokka 14 i dag blir Amelie framstilt i Oslo tingrett.

- Uavhengig av fengsling eller ikke, regner jeg med å få litt tid til å jobbe med denne saken, uten at hun blir sendt ut av landet. Vi må få områ oss med sikte på å gjøre noe med vedtaket som ligger til grunn, sier Risnes.

8. september i fjor leverte advokaten en omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda (UNE) på vegne av sin klient. Det ble blankt avvist 12. januar i år.

Les hele vedtaket til Utlendingsnemda her.

Målet med begjæringen var å få omgjort vedtaket UNE fattet 21. mars 2003 om at Maria og foreldrene hennes må forlate landet.

- Ikke tilknytning til Russland I brevet ber Risnes om en særskilt omgjøring for 25-åringen.

Han viser til at hun bare var 16 år gammel da hun kom til Norge, og at hennes sak ikke er blitt selvstendig behandlet fordi hennes asylsøknad bare har vært underlagt foreldrenes søknader.

Risnes viser også til at Amelie aldri har hatt noen tilknytning til sitt hjemland, og at hun er sterkt tilknyttet Norge hvor hun har tatt høyere utdanning, har jobbet og er aktiv i frivillig organisasjonsarbeid.

I sitt vedtak skriver UNE at de ser at Maria Amelie «gjennom nærmere 9 års opphold i Norge har opparbeidet en sterk faktisk tilknytning til Norge».

«Innvandringsregulerende hensyn» Likevel mener de det er uaktuelt å gi henne opphold på humanitært grunnlag.

De viser til forholdene i Russland, til at hun er ressurssterk og kan russisk og at hun i flere år som voksen har brutt utlendingsloven ved å oppholde seg ulovlig i Norge.

UNE understreker at innvandringsregulerende hensyn «med tyngde» taler for at oppholdstillatelse ikke bør gis i denne saken.