HØSTEN 1997: Statsminister Thorbjørn Jagland og finansminister Jens Stoltenberg under pressekonferanse om statsbudsjettforhandlingene september 1997, tre uker før Ap-regjeringen gikk av. Foto: Erik Johansen  / Scanpix
HØSTEN 1997: Statsminister Thorbjørn Jagland og finansminister Jens Stoltenberg under pressekonferanse om statsbudsjettforhandlingene september 1997, tre uker før Ap-regjeringen gikk av. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

Jens Stoltenberg i selvbiografien:

Derfor skar det seg med Jagland

- Jeg mener Thorbjørn så konspirasjoner som ikke var der, skriver Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I memoarboka «Min historie», som utkom i dag, forteller Jens Stoltenberg at han mange ganger har undret seg over hvorfor konflikten med Thorbjørn Jagland utartet seg.

Hva gikk galt?

«Hva var det som gikk galt? Hvordan klarte jeg å havne i en så vond strid med en av mine politiske læremestre?», spør Stoltenberg.

Og svarer selv:

«Jeg mener Thorbjørn så konspirasjoner som ikke var der. Han var overbevist om at noen sto bak og ville ha ham vekk. Det gjorde at han kunne bli konfronterende og tolke verden rundt seg på verst mulig måte. Velmente råd ble sett på som kritikk, Kritikk ble sett på som angrep. Det ga ingen god atmosfære for samarbeid.»

Erfaren og dyktig

Stoltenberg forteller om 25 års samarbeid, fra de satt sammen rundt leirbålene på Utøya og sang arbeidersanger, og om sin respekt for den åtte år eldre partikameraten.

«Han var en erfaren og dyktig AUF-leder da jeg som 19-åring ble valgt inn i AUFs sentralstyre. Han har alltid vært en politiker med ideer, en som kan trekke de lange linjene i politikken.»

HEMMELIGE MØTER: I forbindelse med Jens Stoltenbergs bok «Min historie», forteller han på Skavlan om lederstriden mellom ham og Thorbjørn Jagland på tidlig 2000-tallet. Video: NRK Vis mer

Utfordret ikke

Thorbjørn Jagland var AUF-leder i 1977-81, etterfulgt av Egil Knudsen. I 1985 overtok Jens Stoltenberg som AUF-leder.

Stoltenberg skriver at han engasjerte seg sterkt for at Jagland skulle bli partisekretær i 1986.

Da Jagland ble valgt til Ap-leder i 1992, var også Stoltenberg aktuell. I boka opplyser Jens Stoltenberg at han i ettertid er glad for at han unnlot å stille som motkandidat.

Det ble verre

Jens Stoltenberg mener at årene 1992-96, med Gro Harlem Brundtland som statsminister og Thorbjørn Jagland som partileder, var ei god tid for Arbeiderpartiet.

«Så ble det vanskeligere da Thorbjørn ble statsminister. Jeg var fornøyd med å bli finansminister, men Thorbjørn kunne noen ganger være en solospiller og ta viktige beslutninger uten å involvere oss andre i partiledelsen. Han trakk seg også periodevis tilbake. Jeg håpet det ville gå over. I stedet ble det verre.»