Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-striden

Derfor skar det seg

Trine Skei Grandes nådeløse omrokering i januar fikk gode venner og støttespillere i Oslo Venstre til å vende seg mot henne. Derfor ble det bråk.

MØTER PRESSEN: Venstres valgkomité møter pressen på Gardermoen. Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Mens valgkomiteen i Venstre satt samlet på Gardermoen til et siste og avgjørende møte, gikk to av toppene i Trine Skei Grandes eget fylkeslag Oslo ut mot henne.

Budskapet var ikke til å misforstå: Trekk deg!

- Trine har vært en fantastisk politiker for Venstre. Hun er en fantastisk statsråd. Men jeg tror tiden hennes som partileder, bør være forbi. Jeg tror ikke hun kan klare å gjenreise den autoriteten integriteten og tilliten du må ha for å kunne være en god partileder for Venstre framover, sa Hallstein Bjercke til Dagbladet.

SKUFFET: Trine Skei Grande og Ola Elvestuen har vært nære venner og støttespillere i flere tiår. Men da Elvestuen ble kastet ut av regjering, skar det seg mellom dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUFFET: Trine Skei Grande og Ola Elvestuen har vært nære venner og støttespillere i flere tiår. Men da Elvestuen ble kastet ut av regjering, skar det seg mellom dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Heftig oppgjør

Bjercke er ingen hvem som helst i Venstre. Han leder partiets bystyregruppe i Oslo og var listetopp i Oslo ved fjorårets kommunevalg.

Ved hans side i intervjuet med Dagbladet sto bystyregruppas nestleder Marit Vea.

- Jeg mener tiden er inne for å slippe nye krefter til. Vi har en generasjon med talenter som er klare til å ta over stafettpinnen etter Trine, sa Vea til Dagbladet.

Bjercke sier det var med tungt hjerte at han varslet valgkomiteen om sin holdning i går.

- Dette synes jeg er tungt og vanskelig å si. Jeg har vært Trines støttespiller i 20 år og har jobbet tett sammen med henne i mange år, sa han.

Vraket sin venn

På flere nivåer i partiet har det vært misnøye med Grande over tid, men det var først etter at hun stokket om på hele Venstres regjeringslag i januar at stemningen for alvor snudde blant hennes gamle venner og støttespillere.

At så mange med tilknytning til Oslo Venstre ble vraket og måtte vike, provoserte mange av dem. Særlig var det vrakingen av klimaminister Ola Elvestuen de reagerte på.

Han tok selv bladet fra munnen i et oppsiktsvekkende intervju med TV 2 onsdag.

- Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sa han.

Elvestuen fulgte opp overfor Dagbladet i går:

- Den endringen som skjedde i januar, var jeg helt uenig i. Hvordan det skjedde og måten det ble gjort på. Jeg mener at dette var en taktisk beslutning med tanke på hvordan sammensetningen skulle bli på landsmøtet, og det er det jeg har sagt om det, sa han.

- Svekket tillit

Elvestuen sier han fremdeles stiller seg til disposisjon for alle posisjoner i partiet.

- Også som leder?

- Alle posisjoner er alle posisjoner, svarer han.

Hallstein Bjercke sier endringene i januar og Grandes håndtering svekket hans tillit til henne.

- Jeg mener det var et usympatisk maktgrep. Å rydde plass til noen utenfor Oslo var ikke feil, men det var måten det ble gjort på, sier han.

Marit Vea var politisk rådgiver for Ola Elvestuen i Klimadepartementet, og selv en av dem som måtte vike da Grande stokket om på hele Venstres regjeringslag i januar. Hun avviser at oppfordringen til Grande om å trekke seg, er et «takk for sist»:

- Nei, jeg har forståelse for at det ble gjort endringer i januar. Dette handler om hva jeg mener er best for Venstre fremover.

Kan bli vraket

Da Dagbladet gikk i trykken i går så det ut til at valgkomiteen kom til peke på gjenvalg for Trine Skei Grande som partileder.

Men skulle dette skje, venter et tøft landsmøte i april, der benkeforslag ikke kan utelukkes. Og uansett ligger hun tynt an med tanke på å bli renominert på topp for Oslo Venstre foran stortingsvalget i 2021, hevder kilder i fylkespartiet.

Oslo Venstre skal etter planen avholde et nominasjonsmøte i midten av oktober. Om lag en måneds tid tidligere vil nominasjonskomiteen ha lagt fram sin innstilling.

Innen da vil komiteen ha snakket med bydelslag og partimedlemmer samt de fremste kandidatene. Kilder Dagbladet har snakket med regner med at Trine Skei Grande vil stille sterkt i en eventuell nominasjonskamp, forutsatt at hun fortsatt er partileder, men flere hevder hun fort vil kunne gå på en smell.

Maktgrep

Dagbladet har i flere artikler den siste måneden beskrevet regjeringsrokeringen fra januar, der Grande fant statsrådsplass til begge sine kanskje fremste utfordrere Abid Raja og Sveinung Rotevatn.

Utskiftingen opprørte mange i Grandes gamle krets, men sørget også for at hun ryddet plass til Venstre-navn fra andre deler av landet. Dermed brøt hun opp Oslo-dominansen i regjeringsapparatet, som hun tidligere er blitt kritisert for.

RØRENDE: Trine Skei Grande fikk Abid Raja til å presse fram tårer, da hun ga ham nøklene til statsrådskontoret i Kulturdepartementet fredag ettermiddag. Vis mer

Trine Skei Grande har selv ikke ønsket å kommentere utfallene mot henne fra gamle venner i Oslo Venstre. Men i en epost til TV 2 skrev hun følgende om Elvestuens uttalelser på onsdag:

«I prosessen med ny regjeringsdannelse er det nok også flere enn Ola som har grunn til å være skuffet. Det ble gjort store utskiftninger hvor vi la til grunn både kompetanse, kjønn, alder og geografi».

I eposten berømmer Grande Elvestuen for jobben han har gjort og fortsatt gjør for Venstre. Hun framholder videre at hun skjønner at han er skuffet, men poengterer at partiet over lang tid har vært tydelig i kravet om fornyelse.

Ryddet unna

Ola Elvestuen og Marit Vea var slett ikke alene om å måtte bytte beite da Grande stokket om på Venstres regjeringslag i januar.

Ut forsvant nemlig alle Venstres politiske rådgivere i regjeringsapparatet og halvparten av partiets statssekretærer. Inn kom en rekke nye navn.

Venstres mange utskiftinger ble utløst av Frps dramatiske brudd med regjeringen. Partiet var forberedt på at det måtte gjøres endringer etter landsmøtet i vår, men Grandes resolutte handling i januar kom svært uventet på organisasjonen.

At endringene kom før landsmøtet og ikke etter, foregriper prosessen i valgkomiteen, sa en kilde til Dagbladet tidlig i februar.

- Dette er Trines mottrekk. Mange har ønsket fornyelse, og nå kom den gjennom en fornyelse av alle andre enn partilederen. Men det løser ikke problemet på sikt, sa en annen.

SPØRRETIME: Trine Skei Grande (V) satt ikke pris på å bli kalt arrogant av SVs Freddy Andre Øvstegård. Video: Stortinget Vis mer

«Svært brutal»

Dagbladet kjenner til at nestleder Terje Breivik, som fortsatte som partiets parlamentariske leder, er en av de svært få som Grande har søkt råd hos underveis i prosessen. Men beslutningene har til sjuende og sist vært Venstre-lederens egne.

Kilder Dagbladet har snakket med beskriver Grandes utskifting som «radikal» og «svært brutal».

Ut av regjeringsapparatet gikk statssekretærene Frida Blomgren, Atle Hamar og Rebekka Borsch. Av disse tre har særlig Frida Blomgren over lang tid hatt et tett og nært forhold til partilederen. Hun var en av to statssekretærer i Kulturdepartementet og har også vært Grandes personlige rådgiver.

Den fjerde statssekretæren som er borte, er Sveinung Rotevatn. Men han forsvant ikke fra regjeringen. Tvert imot rykket han opp og ble statsråd.

De øvrige tre av Venstres tidligere statssekretærer i regjeringen, har alle fått fortsette. Dette gjelder Grandes mangeårige presserådgiver Jan-Christian Kolstø som har blitt med sjefen sin over til Kunnskapsdepartementet, statssekretær Audun Rødningsby ved Statsministerens kontor og statssekretær Geir Olsen i Finansdepartementet.

Blant de politiske rådgiverne ble alle de gamle byttet ut med nye fjes.

Tog i fart

Dagbladet kjenner til at vurderingen bak utskiftingen i januar først og fremst knyttet seg til forventningen fra brede lag i Venstre om fornyelse. Da Venstre trådte inn i regjering i 2018 var det som å «hoppe på et tog i fart», som en kilde uttrykker det.

Vurderingen den gang var at man trengte erfarne folk i regjeringsapparatet, noe som delvis kan forklare den tydelige Oslo-dominansen. Mange i dette miljøet har erfaring fra Stortinget eller fra byrådet i Oslo.

Hele Norges coronakart