SKYBRUDD: Regnet høljet ned i Oslo sentrum, mens Yr.no viste 18 grader, null milimeter nedbør og sol for Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKYBRUDD: Regnet høljet ned i Oslo sentrum, mens Yr.no viste 18 grader, null milimeter nedbør og sol for Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Derfor skinner sola på værvarselet mens regnet høljer ned utenfor

Joda, meteorologene kikker faktisk ut av vinduet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sendt ut obs-varsel for hele åtte fylker - men i hovedstaden har været mandag kveld vært markert av en stor skinnende sol.

Særlig påtagelig ble feilen da en kraftig regnbyge raste over hovedstaden kort etter klokka 18 onsdag, mens sola på værvarslingstjenesten Yr.no strålte like kraftig.

Det er ikke uvanlig at symbolvarslet på meteorologenes nettsider er misvisende.

- Hvis du bare ser på symbolene på yr, har du fått en overraskelse, for symbolene klarte ikke å ta høyde for den bygen som kom nå i kveld, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness.

Får mange henvendelser

Hun sier meteorologene får mange henvendelser om at symbolene viser feil vær, men understreker at symbolvarselet bare er ett av flere plattformer meteorologene bruker til å melde været.

- Vi kan ikke håndvarsle været på 20 millioner plasser. Det er et maskinprodukt som av og til er veldig godt, men som kan være misvisende hvis det for eksempel kommer lokale skurer, forklarer Thyness.

For Oslos vedkommende, er forklaringen enkel:

Flyttet seg til Kongsvinger
I utgangspunktet skal det være fint vær; det er bare vanskelig for meteorologenes datavarslingstjeneste å ta høyde for uventede og - ofte kortvarige - skybrudd.

Alternativet ville vært en helgardering som viste sol med litt skyer hele tiden, og det synes meteorologen heller ikke er noe godt alternativ.

Hun råder folk til å lese teksten som står i varselet også - og ikke bare se på symbolene.

Et annet alternativ kan være Yrs værkart, som radarovervåker bygeværet i Norge.

SOL: Regnbygen som passerte Oslo i 18-tiden mandag er det skraverte blå feltet opp til høyre for solen. En drøy time etter skybruddet i Oslo hadde den flyttet seg til Kongsvinger. Foto: Yr.no. 
SOL: Regnbygen som passerte Oslo i 18-tiden mandag er det skraverte blå feltet opp til høyre for solen. En drøy time etter skybruddet i Oslo hadde den flyttet seg til Kongsvinger. Foto: Yr.no.  Vis mer

Ved 19.30-tiden viste kartet at bygeværet som bløtla Oslo noen timer før, hadde flyttet seg videre til Kongsvinger.

Bor du på Østlandet, kan du imidlertid vente deg mer regn framover.

Obs-varsel

Faktisk er det sendt ut Obs-varsel for både Vestfold og Østfold og seks andre fylker mandag ettermiddag, og det ventes sterk vind opptil 20-25 m/s i kastene.

Vinden på Østlandet vil være verst i natt og i kveld, før den løyer i morgentimene tirsdag.

På Østlandet vil det dessuten komme en del regn tirsdag - men meteorologen beroliger med at det ikke vil bli så kraftig som uværet som herjet i helga.

- Det blir en del lokalt tunge byger på Østlandet som kan gi ganske mye nedbør enkelte steder i morgen og med regn resten av kvelden, men det er ikke sammenlignbart med det som var på lørdag, sier hun.