Derfor skriver ikke KrF under på SVs asylkrav

Vil avvente svar på spørsmål de har sendt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): KrF kommer ikke til å skrive under brevet på som SV-leder Audun Lysbakken i dag sender til regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

SVs tekst, som han vil invitere de andre parlamentariske lederne til å skrive under på, lyder som følger:

«Til Statsminister Erna Solberg
Kopi til Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

På vegne av de partier som her underskriver, ber vi norske myndigheter å stoppe uttransporteringen av asylsøkere som har kommet over Storskog som er uten varig opphold i Russland og at de får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge. Vi vil sammen fremme et forslag med dette innhold tirsdag 2. februar, men anmoder regjeringen om iverksetting allerede fra i dag.»

KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke innstilt på å skrive under på anmodningen fra SV. Han mener den går for langt og viser til at den også vil omfatte personer som har midlertidig arbeidstillatelse i Russland. Dagbladet får opplyst at KrF i stedet vil sende et svar med forslag til alternative formuleringer.

- Vi mener at de som har brukt Russland som fluktrute, må få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Slike returer må ikke finne sted. SV vil derimot anmode om at alle som ikke har varig opphold i Russland, skal få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Der skiller vi oss fra SV, sa Hareide til NTB seint i går kveld.

Årsaken til at KrF sier nei, er etter det Dagbladet forstår også at partiet har sendt inn sine egne spørsmål til Listhaug, og vil avvente svar på det.

- I tillegg er rapporten som er kommet fra UNHCR bare en foreløpig rapport. Vi vil vente på den endelige rapporten, sier innvandringspolitisk talsperson i KrF, Geir Toskedal, til Dagbladet fredag morgen.

Sentrale spørsmål Spørsmålene KrF har sendt til Listhaug, er blant annet følgende:

• Hvilke typer oppholdsgrunnlag har de som til nå er sendt tilbake til Russland over Storskog, og hvor lenge har de oppholdt seg i Russland før de ankom Norge?

• Har regjeringen vært i kontakt med russiske myndigheter for å forsikre seg om at de ikke sender asylsøkere tilbake til Syria eller andre land som medfører at disse har krav på beskyttelse?

• På hvilket grunnlag har regjeringen konkludert med at Russland er et trygt tredjeland. Er det kun ratifiseringen av ulike konvensjoner som har vært del av vurderingen, eller har man også sett nærmere på russiske myndigheters praktisering av konvensjonene?

Ap har også gitt klare indiksjoner på at de ikke kommer til å skrive under.

- Du ber ikke om en midlertidig stans av returene, spurte Dagbladet Helga Pedersen i går.

- Nei, ikke nå, men vi følger tett med, svarte Pedersen da.

Hasteinnkalt til Stortinget Tirsdag ble Listhaug hasteinnkalt til Stortinget, for å svare på utsendelsen av asylsøkere over Storskog.

Audun Lysbakken etterlyste svar fra Listhaug om hvilke kriterier som ligger til grunn for utsendelse, og om det er trygt å sende asylsøkere til Russland.

- I en tid hvor opplever stort press mot vårt mottakssystem, er det viktig at folk uten rett på opphold i Norge får rask behandling av saken, med påfølgende rask retur. Regjeringen mener Russland for de fleste tredejelandsborgere er et trygt land, svarte Listhaug, og fortsatte:

- Politiet har opplyst til meg at alle som nå sendes ut av Norge, er personer enten med multivisum til, eller oppholdstillatelse i, Russland. Brevet fra UNHCR skal jeg gå gjennom grundig, men norske myndigheter vil ikke alltid være enig med UNHCR.

INN PÅ TEPPET: Tirsdag ble Innvandringsminister Sylvi Listhaug hasteinnkalt til Stortinget, for å svare på utsendelsen av asylsøkere over Storskog. Audun Lysbakken etterlyste svar fra Listhaug om hvilke kriterier som ligger til grunn for utsendelse, og om det er trygt å sende asylsøkere til Russland.

Asyl og flyktningdebatt Stortinget .


Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Tirsdag ble Innvandringsminister Sylvi Listhaug hasteinnkalt til Stortinget, for å svare på utsendelsen av asylsøkere over Storskog. Audun Lysbakken etterlyste svar fra Listhaug om hvilke kriterier som ligger til grunn for utsendelse, og om det er trygt å sende asylsøkere til Russland. Asyl og flyktningdebatt Stortinget . Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer