Svein Jemtland

Derfor skroter de bilbeviset i Jemtland-saken

Regnestykket forbløffet i tingretten. Nå blir kjørerapporter frafalt som bevis på grunn av tvil.

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Det ble funnet blodspor i flere av bilene Svein Jemtland disponerte i romjula 2017 og på nyåret 2018. Andre tekniske undersøkelser av bilene har også vært sentrale i saken, men disse frafalles nå som bevis av statsadvokaten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Det ble funnet blodspor i flere av bilene Svein Jemtland disponerte i romjula 2017 og på nyåret 2018. Andre tekniske undersøkelser av bilene har også vært sentrale i saken, men disse frafalles nå som bevis av statsadvokaten. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

HAMAR (Dagbladet): Et av de store stridsspørsmålene i saken mot Svein Jemtland (48) har vært når han fraktet liket av kona Janne Jemtland (36) i åtte mil fra parets hjem Brumunddal til Eid bru i Våler.

Svein Jemtland har forklart at han pratet raskt med sin eldste sønn, tok seg en dusj og satt på kjøkkenet etter at kona ble skutt rundt 02.15 natt til 29. desember 2017.

Etter omkring to timer skal han ha gått ut døra, funnet fram flere søppelsekker, kledd av kona og pakket henne inn i sekkene og deretter teipet sekkene før han plasserte henne i en av de tre bilene han hadde hjemme, en svart Toyota Rav 4.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

Druknet

Ifølge Jemtland lot han liket ligge i bagasjerommet på bilen i omkring et døgn før han fraktet henne de åtte milene til Glomma og dumpet henne der.

SÅDDE TVIL: Forsvarerne Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs mente det var store usikkerhetsmomenter rundt de såkalte kjørelengderapportene. Nå forkastes de som bevis. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SÅDDE TVIL: Forsvarerne Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs mente det var store usikkerhetsmomenter rundt de såkalte kjørelengderapportene. Nå forkastes de som bevis. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Denne delen av forklaringen stemmer overhodet ikke med de rettsmedisinske undersøkelsene i saken. De har konkludert med at Jemtland døde av drukning.

- Hun ville ha dødd av skuddskadene innen kort tid. Dødstidspunktet er satt til å være maksimalt to til tre timer etter at skuddskaden ble påført, sier statsadvokat Iris Storås i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Ifølge Jemtlands forklaring fylte han bensin, besøkte en bekjent og kjørte skuter, besøkte broren på familiegården, kjøpte pizza og burger og lot bilen med et lik i bagasjerommet bli stående på gårdsplassen hjemme med ungene inni huset.

Regnestykke

Men påtalemyndigheten har hele tida vært overbevist om at Jemtland ble druknet i et annet vann før hun havnet i Glomma. I tingretten la de fram et regnestykke på hvorfor de mener Janne Jemtland ikke kan ha blitt dumpet i Norges største elv før 2. januar 2018.

Det er tre dager etter det han har forklart og fire dager etter at hun ble skutt. Analysen er basert på innhenting av trafikkdata fra mobiltelefoner og registrerte kjørelengder på tre aktuelle biler.

- Legger dere til grunn at hun ikke kan ha blitt fraktet før 2. januar?

- Dersom man legger rapportene om kjørelengde på de aktuelle bilene til grunn, er det ikke noe alternativ før 2. januar, sa statsadvokat Iris Storås til Dagbladet under tingrettsbehandlingen i november.

Regnestykket forbløffet Jemtlands forsvarere.

Bevis frafalt

Under dagens innledningsforedrag opplyser Storås om at rapportene om kjørelengden nå er frafalt som bevis til ankesaken. Dagbladet omtalte allerede i går at påtalemakten har forkastet et av bevisene i saken.

AKTOR: Iris Storås og politioverbetjent Trond Blikstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKTOR: Iris Storås og politioverbetjent Trond Blikstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rapportene ble tillagt betydning i tingrettens dom, men vil nå ikke bli tatt opp i lagmannsretten.

I tingrettens dom heter det at undersøkelsen av Svein Jemtlands svarte Toyota Rav 4, der han forklarer at liket lå, viste at bilen har tilbakelagt en distanse på 188 km den 29. desember 2017.

«Politiet har sammenholdt Jemtlands forklaring om hvor han har kjørt denne Toyotaen 29. desember med den tekniske undersøkelsen av kjøretøyet. Bilen er kjørt ca. 40 km mer enn det Jemtland har forklart. Det er fra forsvarernes side reist spørsmål om muligheten for feilkilder ved den tekniske undersøkelsen. Slik retten forstår Tveitan, er det knapt en teoretisk mulighet», skrev Hedmarken tingrett.

- Tvil om konklusjonene

Nå erkjenner imidlertid påtalemyndigheten at denne muligheten er til stede.

- Det har vært nærmere undersøkelser fra Kripos av disse rapportene, og dermed har vi valgt å frafalle de. Det er tvil om konklusjonene som gjør at vi ikke legger de til grunn, sier Storås i dag.

Tingretten brukte kjøredistansen til å sannsynliggjøre at Jemtlands forklaring er uriktig og at han kan ha druknet henne et annet sted før hun ble fraktet til Glomma.

«Det har ikke betydning for skyldsspørsmålet, men uforklart kjøredistanse på bilen, gir rom for at Jemtland kan ha benyttet denne til å bringe Janne til åpent vann. Han har også hatt nødvendig tid til dette før han kjørte mot Brumunddal ca. kl. 05:35», skrev tingretten.

På tross av omfattende undersøkelser, blant annet vannprøver og algetester, har ikke politiet klart å finne et alternativt drukningssted.

Bevisførselen i saken er likevel omfattende og består blant annet av en rekke blodspor i biler og i snøen, en pistol og registrering av mobildata.

- Store usikkerhetsmomenter

Forsvarer Ida Andenæs understreket under sine bemerkninger til statsadvokatens innledningsforedrag at de stilte store spørsmålstegn ved rapporten under tingrettsbehandlingen.

- Men tingretten la den til grunn som bevist. Den har siden vært gjenstand for ytterligere undersøkelser fra vår og påtalemyndighetens side. Rapporten led av så store usikkerhetsmomenter at den måtte frafalles som bevis. Man har ikke lenger noen kilometerhistorikk å forholde seg til, sier hun.

Hun viser også til at det er blitt foretatt en rekonstruksjon

- Sakens hovedproblemstilling er om Svein Jemtland har skutt Janne Jemtland eller om det har skjedd en ulykke slik han sier. Dernest må retten ta stilling til håndteringen av kroppen i etterkant av skuddet. Hva som skjedde i etterkant vil ha betydning for troverdigheten rundt hovedspørsmålet og om hans forklaring rundt det stemmer. Subsidiært vil håndteringen av kroppen i etterkant ha betydning for straffeutmålingen, sier hun.