Derfor slakter Aavitsland Monsens flåttkrig

Testene som viser at Lars Monsen har borreliose er ubrukelige, og de som har testet ham er uansvarlige, mener epidemiologen.

SLAKTER BEHANDLINGEN: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland slakter behandlingen Lars Monsen har fått. Aavitsland, som tidligere har vært statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet sier testene som viser at Monsen har borreliose er «uansvarlige» og «ubrukelige». Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SLAKTER BEHANDLINGEN: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland slakter behandlingen Lars Monsen har fått. Aavitsland, som tidligere har vært statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet sier testene som viser at Monsen har borreliose er «uansvarlige» og «ubrukelige». Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg må sannsynligvis gå egne veier for å bli frisk, sa Lars Monsen under gårsdagens borreliademonstrasjon i Oslo. Her fortalte villmarksikonet om hvordan han for et år siden ble så syk etter et flåttbitt at han ikke greide å stå opp, og at det først var etter at han oppsøkte Norsk Borreliose Senter at han ble bedre.

- Jeg har gått på penicillin i ti måneder nå, sa Monsen, som mener dette har reddet livet hans.

Men her møter Monsen motstand. Lege og epidemiolog Preben Aavitsland, som blant annet har bakgrunn som statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet, og som i dag driver nettstedet epidemi, mener en så lang penicillin-kur kan være mer til skade enn til hjelp.

- Flere hundre pasienter får feil diagnose og blir satt på antibiotika i månedsvis, kanskje årevis. Det er kostbart, det er farlig og det forsinker riktig diagnose og behandling, sier Aavitsland til Dagbladet.

- Ubrukelige tester - Du har flere ganger uttalt at du ikke tror Lars Monsen har borreliose. Hvorfor ikke?

- Han har på TV og sin blogg fortalt om sin sykdom og de prøver han har tatt. Sykdomsbildet passer ikke. De anerkjente testene viser ikke borreliose; det er det bare de ubrukelige testene ved Norsk Borreliose Senter som gjør, sier Aavitsland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer