Derfor slakter Aavitsland Monsens flåttkrig

Testene som viser at Lars Monsen har borreliose er ubrukelige, og de som har testet ham er uansvarlige, mener epidemiologen.

SLAKTER BEHANDLINGEN: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland slakter behandlingen Lars Monsen har fått. Aavitsland, som tidligere har vært statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet sier testene som viser at Monsen har borreliose er «uansvarlige» og «ubrukelige». Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SLAKTER BEHANDLINGEN: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland slakter behandlingen Lars Monsen har fått. Aavitsland, som tidligere har vært statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet sier testene som viser at Monsen har borreliose er «uansvarlige» og «ubrukelige». Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg må sannsynligvis gå egne veier for å bli frisk, sa Lars Monsen under gårsdagens borreliademonstrasjon i Oslo. Her fortalte villmarksikonet om hvordan han for et år siden ble så syk etter et flåttbitt at han ikke greide å stå opp, og at det først var etter at han oppsøkte Norsk Borreliose Senter at han ble bedre.

- Jeg har gått på penicillin i ti måneder nå, sa Monsen, som mener dette har reddet livet hans.

Men her møter Monsen motstand. Lege og epidemiolog Preben Aavitsland, som blant annet har bakgrunn som statsepidemiolog ved Folkehelseinstituttet, og som i dag driver nettstedet epidemi, mener en så lang penicillin-kur kan være mer til skade enn til hjelp.

- Flere hundre pasienter får feil diagnose og blir satt på antibiotika i månedsvis, kanskje årevis. Det er kostbart, det er farlig og det forsinker riktig diagnose og behandling, sier Aavitsland til Dagbladet.

- Ubrukelige tester - Du har flere ganger uttalt at du ikke tror Lars Monsen har borreliose. Hvorfor ikke?

- Han har på TV og sin blogg fortalt om sin sykdom og de prøver han har tatt. Sykdomsbildet passer ikke. De anerkjente testene viser ikke borreliose; det er det bare de ubrukelige testene ved Norsk Borreliose Senter som gjør, sier Aavitsland.

Dagbladet skrev i går om to pensjonerte biologoer ved Universitetet i Oslo som har utviklet en metode for å påvise bakterier i blodet, via mikroskopi. De har undersøkt blodprøver fra en rekke privatpersoner - blant annet Lars Monsen - og forskningsmagasinet Apollon skriver i sitt siste nummer at bildene viser at han «har en tung infeksjon i kroppen som blant annet skyldes borreliabakterier».

Aavitsland mener bildene er langt fra pålitelige, og omtaler de to forskerne som «to uansvarlige, pensjonerte biologer som tror de ser bakterien i Monsens blod».

- Verken testene ved Norsk Borreliose Senter eller mikroskopi er godkjent eller anbefalt av noen helsemyndigheter. Det finnes ikke dokumentasjon på at testene virker, sier han.

- Falsk epidemi Ifølge Aavitsland får mange både feil diagnose og behandling - noe han mener bidrar til at det kan gå lenger tid før den egentlige sykdommen oppdages. Han oppfordrer de som lurer på om de har borrelia til å oppsøke sin fastlege og starte utredningen der.  

- Forstår du deres fortvilelse og ønske om å prøve «alt»?

ØNSKER MER FOKUS: Under gårsdagens borreliosedemonstrasjon i Oslo sa Lars Monsen at han i dag er 95 prosent smertefri fordi han har gått på en ti måneder lang antibiotikakur.  Han vil ikke kommentere Preben Aavitslands slakt av behandlingen, men sier til NRK at han synes det er bra at det settes mer fokus på sykdommen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ØNSKER MER FOKUS: Under gårsdagens borreliosedemonstrasjon i Oslo sa Lars Monsen at han i dag er 95 prosent smertefri fordi han har gått på en ti måneder lang antibiotikakur. Han vil ikke kommentere Preben Aavitslands slakt av behandlingen, men sier til NRK at han synes det er bra at det settes mer fokus på sykdommen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Selvsagt, det er heller ikke pasientene jeg kritiserer. Jeg kritiserer legene som benytter ubrukelige tester og kanskje påfører dem falske diagnoser, sier han.

Både under demonstrasjonen i går og på sin hjemmeside roser Lars Monsen klinikken Norsk Borreliose Senter, og behandlingen han får der. Dette sier Aavitsland at han ikke har noe syn på. Han viser derimot til at Luneng blir gransket av Helsetilsynet og sier:

- Det er på høy tid at Helsetilsynet griper inn for å beskytte pasientene.

Monsen: - Fokus på løsninger Rolf Luneng som driver den Norsk Borreliose Senter sier til Dagbladet at Aavitsland gjerne må komme innom klinikken.

- Så kan vi vise ham at det vi gjør ikke er uansvarlig. Skal man kritisere en kollegas arbeid, må man sette seg godt inn i hva vedkommende gjør, og ikke uttale seg på grunnlag av mediaoppslag. Det framstår ikke som seriøst, sier Luneng til Dagbladet.

Lars Monsen ønsket ikke å svare på Dagbladets spørsmål under gårsdagens demonstrasjon, men til NRK sier han følgende om kritikken fra Aavitsland:

- Jeg tenker ingenting om det. Jeg fokuserer på løsninger, så det er veldig bra at det nå settes mer fokus på sykdommen.

-USERIØS KRITIKK: Doktor Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter i Oslo mener Aavitslands kritikk er useriøs. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
-USERIØS KRITIKK: Doktor Rolf Luneng ved Norsk Borreliose Senter i Oslo mener Aavitslands kritikk er useriøs. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer