Derfor slapp han fengsel

Sunnfjord forhørsrett mener det var flere formildende omstendigheter som tilsa at mangemillionæren Fritz Hjelmeland (61) fra Førde skulle slippe fengsel etter å ha råkjørt i 141 km/t med en Mercedes 500 SE med 350 hestekrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Råkjøringen skjedde i oktober i fjor. Sunnmøre politidistrikt har ennå ikke avgjort om dommen skal ankes.

Etter vanlig rettspraksis skulle 61-åringen, med en formue på 67 millioner kroner, ha sonet en ubetinget fengselsstraff for råkjøringen. Men forhørsretten fant en rekke formildende omstendigheter i forklaringen hans, og ga ham derfor 30 dager betinget fengsel og en bot på 10 000 kroner.

Millionæren har forklart at han skulle kjøre forbi en Toyota Pickup som holdt 65- 70 km/t. Han kjørte forbi på en veistrekning som hadde god sikt. Da han var på siden av Toyotaen, oppdaget han en traktor som kom inn i veien på venstre side, 100 til 150 meter nedenfor.

«Han kvapp litt, og reagerte momentant med full gass for å unngå en farlig situasjon. Bilen han kjørte var en Mercedes 500 SE med 350 hk og automatgir. Når gasspedalen på denne bilen blir trykt ned, reagerer bilen momentant og akselererer kraftig,» heter det i dommen.

Hjelmeland hevder at han råkjørte fordi han måtte unngå en farlig situasjon. I stedet for å bremse opp kjørte han raskt forbi.

«Fartsoverskridelser er rettslig sett uakseptable selv ved forbikjøringer, men forholdet må likevel betraktes som en formildende omstendighet. Retten legger videre til grunn at det var gode kjøreforhold, med tørr veibane og god sikt. Fartsoverskridelsen skjedde på en fjellovergang med minimal trafikk. Sjåføren var dessuten erfaren, og han kjørte en bil som har gode kjøreegenskaper i høy fart,» heter det i dommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer