Coronavirus

Derfor slår hun corona-alarm

Tidligere smittevernoverlege ved Ullevål, Bjørg Marit Andersen (78), har gått i hi i barndomshjemmet i Lom. Derfra frykter hun en skjult epidemi og er en av helsemyndighetenes største kritikere.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOM (Dagbladet): Det har ringt fra Sverige, Danmark, Tyskland, «Skavlan», «Debatten». Bjørg Marit Andersen (78) har stått i noen kriser og opplevd kjeft tidligere, men nå skjer hennes livs pandemi.

Den tidligere smittevernoverlegen og medisinprofessoren kan ikke la den gå stille forbi og har markert seg som en av de største kritikerne av regjeringens corona-strategi.

Denne uka har hun vært den mest markante og fagtunge stemmen som har gått mot åpningen av skoler og barnehager. Uforsvarlig, uklokt og katastrofalt er blant karakteristikker den tidligere overlegen har brukt om gjenåpningen.

- Det er som å bake ei kake. Man må få alle ingredienser på plass før man baker kaka. Nå kjører vi et hasteopplegg før alt er i orden. Vi må ha veiledere, opplært personale, smittevernutstyr og langt mer omfattende testkapasitet enn i dag. Da kan vi begynne, sier hun.

Coronafast

Opprørsk og alarmistisk er ord hun bruker for å beskrive seg selv når Dagbladet møter henne i hagen ved barndomshjemmet i fjellbygda Lom oppunder Jotunheimen, der hun noe ufrivillig har vært corona-fast siden februar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer