Nikolai Astrup

Derfor slettet han Facebook

Norges første digitaliseringsminister forteller hvorfor han slettet Facebook i 2012.

NY MINISTERPOST: Regjeringens nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) viser frem nøklene sine etter nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NY MINISTERPOST: Regjeringens nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) viser frem nøklene sine etter nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Min viktigste oppgave blir å sørge for at Norge kan høste så mange fordeler som mulig av den digitale revolusjonen vi står overfor, både for folk flest i hverdagen, næringslivet og offentlig sektor.

Det forteller Nikolai Astrup (H), som tirsdag ble Norges første digitaliseringsminister, til Dagbladet.

- Jeg er mest opptatt av de spennende mulighetene som ligger på dette feltet. Ikke minst samspillet mellom offentlig og privat sektor, som kan føre til mye god innovasjon, enklere hverdager og en mer effektiv offentlig sektor.

Slettet Facebook

I 2012, lenge før Facebook-skandalene kom på løpende bånd, la Astrup ned sin profil på Facebook i protest mot det han opplevde som overvåking fra nettstedets side.

- Livet var veldig bra før Facebook kom, og jeg er trygg på at det blir like bra etterpå, sa den daværende stortingsrepresentanten for Høyre til NTB.

- Årsaken var at jeg var uenig i Facebooks personvernspolicy, og det var min lille protest mot det. Nå har Facebook heldigvis endret personvernpolitikken sin til det bedre, og siden i fjor har jeg vært på Facebook igjen, sier Astrup i dag.

Han viser ikke til en personlig profil, men til hans offisielle side som statsråd.

REGJERINGEN: Statsminister Erna Solberg presenterte tirsdag sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REGJERINGEN: Statsminister Erna Solberg presenterte tirsdag sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Må tas på alvor

- Har du blitt mindre bekymret for denne problematikken siden du selv valgte å slette profilene dine?

- Nei. Håndtering av data som genereres som følge av disse plattformene er noe som må tas på alvor. Men jeg er opptatt av mulighetene som ligger i digitalisering. De må kunne utnyttes, samtidig som vi håndterer eventuelle baksider.

NY MINISTER: Ingvil Smines (Frp) har bare vært minister for samfunnssikkerhet i noen timer, men har allerede måttet tåle hard medfart fra blant annet nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, som mener hun er uegnet for jobben. Slik svarer Smines på kritikken. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Når det kommer til ansvaret for informasjonssikkerhet, forteller han at det vil være den nye beredskapsministeren, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som kommer til å håndtere mange av de sikkerhetsmessige sidene ved digitalisering.

- Så skal jeg få koordinere digitaliseringsarbeidet i de ulike departementene på en bedre måte enn det gjøres i dag, sier han og fortsetter:

- Det er veldig positivt med en egen digitaliseringsminister. Det skjer en stor utvikling på dette området, og Norge kan gå glipp av fantastiske muligheter om vi ikke henger med.

Den utvidede Solberg-regjeringen

 • Statsminister Erna Solberg (H)
 • Arbeidsminister Anniken Hauglie (H)
 • Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (NY)
 • Finansminister Siv Jensen (Frp)
 • Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)
 • Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)
 • Eldreminister Åse Michaelsen (Frp)
 • Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp)
 • Samfunssikkerhetsminister Ingvil Tybring-Gjedde (Frp) NY
 • Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V)
 • Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V)
 • Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H)
 • Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) NY
 • Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H)
 • Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)
 • Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) NY
 • Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
 • Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp)
 • Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp)
 • Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp)
 • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)
 • Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) NY

- Viktig å være bevisst

Det stormet rundt Facebook og selskapets grunnlegger, Mark Zuckerberg, i fjor.

Blant annet oppga Facebook at 87 millioner brukere uvitende kan ha fått data tappet fra profilen sin via en app og videresolgt til selskapet Cambridge Analytica. Informasjonen kan være brukt under presidentvalget i USA og brexit-avstemningen i 2016.

Astrup forteller at han tror det er viktig å være bevisst på hvilke data man selv velger å gi fra seg og hvordan dette blir brukt av de selskapene som mottar dem.

- Det er heldigvis blitt bevissthet rundt dette, og ikke minst trengs det samtykke for å gi fra seg data. Det er en viktig del av bevisstgjøringen, selv om jeg tror mange ikke setter seg nok inn i hvilke vilkår som gjelder.

Fikk passord lekket

I fjor høst skrev Aftenposten at 1,4 milliarder passord var blitt lekket i en søkbar database. En rekke profilerte nordmenn var rammet, blant andre Nikolai Astrup selv. Den gang var han utviklingsminister.

- Det var jo en vekker om at passord kan komme på avveie. Det var heldigvis ikke et passord jeg hadde brukt på mange år. Det er viktig å bytte passord ofte, minner han på.

Den nye digitaliseringsministeren beskriver seg selv om en gjennomsnittlig digital bruker.

- Jeg tar nok ikke flere eller færre forholdsregler enn folk flest gjør. Og jeg har sikkert et forbedringspotensial, innrømmer han.

«Trøndermanko»

Barne-, familie- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) måtte forlate regjeringen i dag. Til tross for at regjeringen teller rekordmange statsråder, er det ikke lenger en trønderrepresentant i regjeringen, og dette skapte reaksjoner. Også landbruks- og matminister Bård André Hoksrud måtte i dag tre ut av regjeringen.

Om Astrup var trygg på å motta en ministerpost eller ikke, svarer han ikke direkte på. Men han forteller at det «ikke er så veldig lenge siden» han fikk beskjeden om sin nye stilling.

- Der er opp til statsministeren å velge hvem hun ønsker å ha i regjeringen. Utgangspunktet når man har en slik type jobb, er at man planlegger for evigheten, men er forberedt på å gå på kort varsel, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer