Stella Mwangi

Derfor slipper Stella Mwangi fyllekjøringstiltale

Et toalett på en neglesalong og en bilselger ble avgjørende. Nå kan et lydopptak fra pågripelsen bli sentralt.

BILEN: Bildene som ble lagt fram i retten viser at det var en rekke skader på Stella Mwangis bil før hendelsen 29. september i fjor. Foto: Privat
BILEN: Bildene som ble lagt fram i retten viser at det var en rekke skader på Stella Mwangis bil før hendelsen 29. september i fjor. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

5. juni faller dommen mot tidligere MGP-vinner Stella Mwangi i Oslo tingrett.

Men tiltalen, som opprinnelig gikk på fyllekjøring i Oslo sentrum i september i fjor, tok en dramatisk vending under rettsdagen i går.

Påtalemyndigheten mente opprinnelig 31-åringen hadde kjørt med promille og skadet en eller flere biler på ettermiddagen 29. september i fjor i Bernt Akers gate. Over to timer etter episoden viste en blodprøve at Mwangi hadde 2,22 i promille.

Punkter falt bort

Etter hovedforhandlingene i Oslo tingrett i går mener imidlertid politiet at de ikke lenger kan bevise utover enhver rimelig og fornuftig tvil at Mwangi hadde promille da hun kjørte bilen.

TIDLIGERE SKADER: Dette bildet ble lagt fram under rettsaken. Det viser at det var skader på felgene til bilen Stella Mwangi kjørte 29. september 
i fjor. Foto: Privat
TIDLIGERE SKADER: Dette bildet ble lagt fram under rettsaken. Det viser at det var skader på felgene til bilen Stella Mwangi kjørte 29. september i fjor. Foto: Privat Vis mer

Påtalemyndigheten hadde også tiltalt henne for å kjøre inn i flere biler på stedet med materielle skader som følge. Også dette punktet i tiltalen bortfalt da aktor Marita Hagen i går leste opp straffepåstanden.

Politiet endte til slutt på en påstand om at de vil dømme Mwangi til 24 dagers betinget fengsel, en bot på 29 000 kroner og tap av førerkort i 12 måneder for å ha drukket etter en trafikkhendelse og for forulemping av offentlig tjenestemann.

Hva skjedde i politietterforskningen og i retten i går som gjorde at politiet til slutt gikk bort fra sin opprinnelige påstand?

Et toalett på en neglesalong, en bilselger og en sjåfør som forsvant er blant ingrediensene i den uvanlige promillesaken.

Toalettet

PARTER: Aktor Marita Hagen og forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
PARTER: Aktor Marita Hagen og forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Mwangi sier at hun drakk en halv flaske Jack Daniel's utblandet i cola på et toalett på en neglesalong og deretter øl etter hendelsen, som skjedde rundt 13.30 fredag 29. september.

Nesten halvannen time etter de angivelige kollisjonene, ble Mwangi pågrepet da hun kom tilbake til den parkerte bilen sin.

Det skal under etterforskningen faktisk ha vært tvil om det var et toalett på neglesalongen. Ifølge forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag hadde salongen først sagt nei da politiet spurte, uten at politiet gjorde egne undersøkelser.

- Politiet har tatt feil i hele denne saken. De har hatt feil utgangspunkt. Etterforskningen viste at det fantes toalett på stedet. Det var ikke løgn det Stella sa om at hun hadde drukket der, sa Stenvaag i sin sluttprosedyre.

En av personene som ga Mwangi manikyr på neglesalongen, sier i rettssaken at hun drakk da hun var der.

Kan ha drukket seg opp

- Vi har ikke noe sakkyndigrapport om at hun ikke kan ha opparbeidet 2,2 i promille på denne tida. Det kan ikke utelukkes og det skapes rimelig og fornuftig tvil om tiltalte var påvirket, sier aktor Marita Hagen i sin prosedyre.

Mwangi sier hun ble konfrontert med at hun hadde kollidert på stedet, men det er likevel ikke bevist materielle skader.

I tillegg til promillen, ble det også påvist THC - virkestoffet i marihuana - i blodet til Mwangi. Dette ble målt til 0,0052 mikromol per liter blod. Den lovlige grensa er 0,004 - og tilsvarer 0,2 i promille. Mwangi fortalte at dette stammet fra uker før hendelsen.

- Vi mener det er tilstrekkelig bevist at hun var beruset da hun kjørte. Hun var over straffgrensa for THC i blodet og luktet alkohol. Men hun har også drukket etterpå, og vi kunne sagt at hun hadde kjørt påvirket over 0,2, men kan ikke være sikker på nivået, sier Hagen til Dagbladet.

- Vi mener det er bevist at hun kjørte påvirket, men vet ikke hvor påvirket, sier hun.

Hun mener imidlertid det er bevist utover enhver rimelig tvil at Mwangi har drukket etterpå og at hun burde forstått at det kunne bli politietterforskning på grunn av kjøringen.

Spilte av lydopptak

Mwangi nekter hele tiltalen og for å ha forstått at saken kunne bli etterforsket. Et lydopptak fra pågripelsen spilt av i retten kan bli utslagsgivende.

Politimennene som pågrep henne sier Mwangi var ruset på alkohol og luktet sterkt.

Både politimennene og Mwangi selv har sagt at hun først trodde pågripelsen var skjult kamera eller «kødd».

- Er det her en narr? Har vennene mine fått med politiet? Hva er det som skjer? Hvorfor er jeg i håndjern? spør Mwangi politibetjenten.

Politibetjenten opplyser dermed at hun har vært involvert i et trafikkuhell for cirka en time siden.

- Et trafikkuhell? Hva er det du snakker om? svarer artisten før hun ble tatt med til arresten på Grønland.

Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag argumenterte i retten for at lydopptaket beviser at artisten ikke forsto at hendelsen der hun ble anklaget for å ha kjørt i en annen bil, ville føre til etterforskning.

Bilselger vitnet

Det ble i retten et spørsmål om skadene på de involverte bilene. Den ene mannen som ifølge tiltalen skal ha fått bilen sin skadd, vitnet i retten i dag.

- Jeg ringte politiet. Jeg mener hun kjørte i bilen min og at hun var beruset. Det luktet alkohol av henne. Det fortalte jeg politiet, sier han i retten.

Mwangi sier hun ikke kjenner seg igjen i mannens forklaring.

Han sier det var en liten ripe i hans egen bil, en BMW X3.

- Hun var ganske pågående og veldig sint. Hun skulle slåss og kalte meg rasist, sier han i retten.

Det var også mindre skader på Mercedesen til Mwangi. Bilselger Ivar Gotaas i Bertel O. Steen, som leaset ut bilen til Mwangi, vitnet også i retten.

Han sa bilen var inne til taksering 8. august i fjor- drøyt halvannen måned før hendelsen.

- Vi så at bilen hadde en del skader. Alle fire felger var kantkjørt. Det var riper og bulker på bakskjerm og på begge sider av bakfangeren, sier Gotaas om takseringen i august.

Noen av disse skadene skal da ha blitt reparert.

- Tvil

Den fornærmede i den hvite BMW-en hadde en liten ripe i bilen sin. Bilselgeren sier skadetakstmannen i selskapet mener at Mwangis bil ikke kan ha forårsaket skaden.

- Mest sannsynlig har bilen har vært borti et tilhengerfeste. Det ser ut som en rund kule har laget den bulken, sier selgeren.

Aktor Marita Hagen sier det ble skapt tvil i retten om Mwangi virkelig hadde påført ripa, og at de derfor ikke vil dømme henne for materiell skade.

- Hun kan fortsatt bli dømt for uaktsom kjøring. Vi mener hun har kjørt for fort i en gate og inn i en annen bil, og at det har oppstått fare, sier Hagen til Dagbladet.

- Motsatte seg arrest

Ifølge begge politimennene skal Mwangi ha beskyldt dem for å være rasister.

- Hun sa enten «er dere rasister» eller «dere er rasister».

Mwangi har i sin forklaring hevdet at hun spurte politibetjentene om de var rasister.

I tiltalen heter det at Mwangi motsatte seg arrest kraftig. Begge politimennene beskriver at hun var opp og ned i humør, høylytt, lite samarbeidsvillig og motvillig til å ta blodprøve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer