Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor slipper turister corona-test i Norge

Island gir tilreisende valget mellom karantene og test på egen regning. - Enormt krevende, slår FHI fast.

TURISTTESTING: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, redegjør for hvorfor de ikke åpner for testing av alle innreisende slik Island gjør. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Europa åpnes igjen opp for nordmenns føtter, når reiserådene blir mindre restriktive den 15. juli. Det ble klart under regjeringens pressekonferanse torsdag.

Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

Land med lav nok smitte vil bli klarert og merket som «grønne» land. Det betyr at nordmenn kan reise dit uten å få karantene, så fremt ikke status endrer seg under oppholdet. Det betyr også at personer fra det gitte landet kan reise til Norge og slippe inn som normalt.

Samtidig som nyheten kom, ble det klart at ingen turister som kommer til Norge vil bli testet for Corona-smitte. Stikk i strid med praksisen for eksempel Island har innført - der samtlige som lander på flyplassen må velge mellom to ukers karantene og en virustest på egen regning, som det kommer resultat på i løpet av ett døgn.

- Ikke særlig effektivt

Spesialist og fagdirektør ved FHI, Frode Forland, sier til Dagbladet at også Norge har vurdert tilsvarende praksis som Island. Valget landet likevel på å slippe turister fra «grønne» land inn, uten noen form for testing.

- Vi har vurdert det som en av mange muligheter for å prøve å stoppe smitten. Men det har vist seg å ikke være særlig effektivt. Normalt kommer det for eksempel to millioner mennesker bare fra Tyskland til Norge hvert år, så det vil være et enormt krevende tiltak å innføre her til lands, sier Forland.

Han forteller at Norge har studert Islands metode, som går ut på å teste for virus i halsen på de tilreisende, for så å gjøre en hurtiganalyse av denne. Resultatet er klart i løpet av ett døgn, og i mellomtida må turistene oppholde seg på et fast sted.

OPPFYLLER KRAVENE: Ifølge Dagbladets oversikt er Västerbotten den eneste regionen i Sverige som oppfyller regjeringens krav. Her byen Umeå. Vis mer

Ikke godt nok

Hovedproblemet for Islands del har så langt vært kapasiteten. Ifølge Forland har sagaøya så langt hatt mulighet til daglig å teste 2000 tilreisende på flyplassen Keflavik. Nå økes kapasiteten til 3000 per dag.

- Island har begrenset flytrafikken ut ifra dette. Men å gjennomføre det samme på Gardermoen og andre flyplasser her i Norge vil være ekstremt krevende. Vi har derfor ikke sett det som et reelt godt alternativ, sier fagdirektøren.

På spørsmål om hvorvidt test av hver enkelt turist ikke vil være den sikreste måten å beskytte Norge mot smittespredning fra tilreisende, svarer Forland følgende:

- Det kan man si, men nå vurderer vi i stedet landet folk kommer fra.

Under onsdagens pressekonferanse ble det samtidig klart at ikke alle slipper inn i Norge uten å testes. For tilreisende arbeidere fra andre land, vil det bli pålagt testing. Arbeid kan først utføres når testen er positiv og karantene fullført.

- Arbeidsgiver må selv ta kostnaden for tester her til lands, slår Forland fast.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

- Oppfordrer ikke til å reise

Selv om regjeringen nå åpner opp for reise til flere land i sommer, så anbefaler ikke myndighetene ikke at man tar turen sørover. Helseminister Bent Høie (H) påpekte under pressekonferansen torsdag ettermiddag at Norge fortsatt er det tryggeste stedet å feriere i.

- Selv om Utenriksdepartementet fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene Folkehelseinstituttet anbefaler, er det ikke en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide under pressekonferansen torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!