Derfor slo de alarm om Anders (4)

Anders Behring Breiviks barndom og oppvekst er blitt et tema i retten. Den terrortiltalte 33-åringen ble observert av psykolog og psykiater da han var fire år. Her er deres konklusjoner.

LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat
LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av psykiaterne som observerte Breivik og hans familie da han var fire år, er innkalt som vitne i terrorrettssaken. Bistandsadvokatene mener massemordernes barndom må være en del av bevisene.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte i går Breivik i retten om hans barndom og at barnevernet ville plassere ham i fosterhjem da han var fire år.

- Det var helt ukjent for meg, svarte Breivik.

- Jeg har tenkt mye på det. Jeg har ingen minner fra før jeg var fire år. Det har ingen sammenheng med det som skjedde 22. juli, hevdet Breivik, som er tiltalt for bomba i regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya. Totalt 77 mennesker ble drept.

Krevende I 1981 søkte Breiviks mor om at sønnen skulle kunne være i «weekendhjem» to helger i måneden. Moren sa da at hun var noe sliten og at sønnen var krevende. Moren i hjemmet som Breivik fikk helgeopphold i, oppfattet gutten som tillitsfull, blid og fornøyd. Men ordningen ble avsluttet fordi Breiviks mor mente det ikke passet for sønnen, ifølge rapporter.

I februar 1983, da Breivik var fire år, hadde familien et observasjonsopphold på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SSBU).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer