RETT I KOPPEN: Kakao oppleves bedre når den drikkes fra en oransje kopp, viser en ny studie publisert i Journal of Sensory Studies. Foto: Colourbox
RETT I KOPPEN: Kakao oppleves bedre når den drikkes fra en oransje kopp, viser en ny studie publisert i Journal of Sensory Studies. Foto: ColourboxVis mer

Derfor smaker kakaoen best fra en oransje kopp

Fargen på koppen du drikker av har betydning for smaksopplevelsen, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sansene spiller oss stadig puss. Man trenger ikke være slavisk tilhenger av nouvelle cuisine for å erkjenne at en elegant presentert matrett kan gi en forhøyet smaksopplevelse

Men også noe så enkelt som en kopp kakao kan oppleves forskjellig, avhengig av fargen på koppen drikkes av.

Det kommer fram i en studie utført av to forskere fra henholdsvis universitetet i Oxford og det polytekniske universitetet i Valencia.

Forskerparet Charles Spence og Betina Piqueras-Fiszman lot 57 frivillige vurdere kakao servert i fire forskjellige kopper.

Kakaoen var den samme i alle koppene, og koppene hadde samme form og størrelse. Men koppene hadde fire forskjellige farger: hvit, beige, rød og oransje.

Resultatet, som er publisert i tidsskriftet Journal of Sensory Studies, viser at prøvekaninene foretrakk kakaoen fra den oransje eller den beige koppen.

- Hvilke farger vi foretrekker varierer med typen mat eller drikke vi inntar. Dette har et større potensiale enn man kunne tenke seg, sier Piqueras-Fiszman til Daily Mail.

Studien bekrefter kunnskap reklamebransjen har benyttet seg av i en årrekke: Leskedrikk presentert i en kald farge, som lyseblå, oppfattes som mer tørsteslukkende enn en varm farge, for eksempel rød. Det er også bevist at en jordbærmousse oppfattes som søtere og mer intens når den blir servert på en hvit tallerken i forhold til en svart, skriver Daily Mail.