Derfor smiler terroristen

Allerede da Anders Behring Breivik var fire år la psykologene merke til det spesielle smilet hans.

SMIL: Anders Behring Breiviks smil i retten er blitt kommentert flere ganger. Selv sier han at det er en beskyttelsesmekanisme. Foto: Bjørn Langsem
SMIL: Anders Behring Breiviks smil i retten er blitt kommentert flere ganger. Selv sier han at det er en beskyttelsesmekanisme. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er det samme smilet som har brent seg inn hos både pårørende og andre tilhørere som følger rettssaken mot den terrortiltalte 33-åringen.

Allerede i 1983 beskrev en psykolograpport Breivik som «et kontaktavvergende, litt engstelig, passivt barn, med et mekanisk forsvar med rastløs aktivitet og et påtatt, avvergende smil».

Moren var sliten av å ha eneansvar for to barn og kontaktet kommunen for å be om avlastning i helgene. Et team med psykologer ble koblet inn og sammen med sin mor og søster ble Behring Breivik lagt inn til observasjon over en periode på tre uker.

En av psykologene som vurderte Breivik som barn, sier følgende i dag:

- Han var et spesielt barn, men ikke så spesiell som han er som voksen. Mye av det vi ser av ham i dag — ikke minst det avvæpnende smilet som han skjuler følelsene sine bak — så vi også den gangen, sier han.

Passiv i lek Selv om han hadde et godt utviklet språk, skal Breivik ifølge bekymringsrapporten ha hatt vanskelig for å uttrykke seg emosjonelt, han ble beskrevet som passiv i lek og manglet nesten fullstendig spontanitet og elementer av lyst og glede. Han skal også ha slitt med å leve seg inn i rollelek og manglet glede i lek med andre, konkluderte psykologene den gangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer