TANNVERK: Dette er gebisset George Washington måtte bite fra seg med da han ble USAs aller første president. I morgen er det 225 år siden han ble innsatt som den mest populære gjennom tidene. Men også den mest tannløse. Noe han selv skammet seg fryktelig over. Foto: AP/Gerry Broome/NTB Scanpix
TANNVERK: Dette er gebisset George Washington måtte bite fra seg med da han ble USAs aller første president. I morgen er det 225 år siden han ble innsatt som den mest populære gjennom tidene. Men også den mest tannløse. Noe han selv skammet seg fryktelig over. Foto: AP/Gerry Broome/NTB ScanpixVis mer

Derfor smilte aldri USAs mest tannløse president

Hadde bare en da han ble innsatt. «Negre» solgte ham ni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen er det 225 år siden USAs «landsfader» George Washington ble innsatt som føderasjonens aller første president.

I ettertidens lys er han trolig også den mest tannløse presidenten. Bokstavlig talt. Han hadde det vondt, og smilte nesten aldri. Og la det være sagt, denne saken er inspirert av historiker Michael Beschloss' spalte i The New York Times, som fikk oss til å skjære tenner ...

Kjøpte seg tenner Generalen, plantasjeeieren og revolusjonshelten gjorde seg til kanskje den mest markante personligheten i USAs historie. Men problemene med tennene var en av Washingtons mørkeste hemmeligheter, og noe han skammet seg fryktelig over.

Hans renomé og formue gjorde det mulig for ham å få hjelp av datidens fremste tannleger. Derfor, da han ble sverget inn på balkongen til Federal Hall i New York 30. april 1789, hadde han rikelig med tenner. Riktig nok bare en igjen av sine egne. Men et avansert gebiss laget av elfenben, bly og stålfjærer, var innsatt med tenner fra en hest, et esel, og en ku. Samt ni tenner han skal ha kjøpt av «uidentifiserte negre» for 122 shilling, skriver Beschloss.

Man kan bare spekulere i hvem som solgte sine tenner til den vordende presidenten. Kanskje var det noen av hans mange slaver som drev familiens store plantasje, Mount Vernon.

Uansett var tennene verken vakre eller behagelige. Derfor smilte presidenten nesten aldri. Han ville ikke vise verden hvor dårlig det sto til der inne. En tilstand som slett ikke var uvanlig på den tiden, men som kanskje hadde rammet George Washington ekstra hardt etter mange år med soldatliv, revolusjon, og ubalansert kost.

- Svekket karakter Den råtnende tanngarden var noe George Washington selv betraktet som et ydmykende tegn på svakhet. Noe som gikk på selvtilliten løs, og som ble holdt hemmelig i mange år for å hindre at glansbildet av ham skulle slå stygge sprekker.


Det skal også ha gjort forferdelig vondt. Oppsvulmet og betent tannkjøtt, tannsmerter og de ubehagelige gebissene skal ha gjort det vanskelig å spise, og besværlig å snakke rent. Og det førte til at ansiktet ble deformert i så stor grad at han selv bemerket det slik:

- De er både ubehagelige i munnen og får leppene mine til å bule. Tennene begynner også å bli løse, skal han ha sagt.

Forandringen vises faktisk på de mange portrettene som er malt av ham. Du kan selv søke på nettet, eller finne frem en dollarseddel om du vil. Spesielt portrettet malt av Gilbert Stuart i 1796 trekkes frem som et av de mest påfallende.

En utbredt myte er at han hadde tenner av tre, men dette avvises bestemt av historikerne. Gebissene finnes den dag i dag, på hans eget gods, Mount Vernon.

Ga bort den siste George Washington mistet til slutt sin aller siste tann. Den skal han ha gitt i gave til sin mangeårige tannlege og gebissmaker, John Greenwood. Den aller siste tannen skal tannlegen ha bevart i et eget skrin.

Greenwood var en pioner innen faget. Med elfenben, bly og et sofistikert fjærsystem hadde han gjort det mulig for presidenten å bite fra seg da det gjalt som mest for den unge og uavhengige forbundsrepublikken.

PREGET: Portrettene av George Washington viser at problemene med tennene, og gebissene fra Greenwood, endret ansiktsformen til presidenten. Dette portrettet, malt av Gilbert Stuart i 1796, trekkes frem som et tydelig eksempel. Foto: AP/NTB Scanpix
PREGET: Portrettene av George Washington viser at problemene med tennene, og gebissene fra Greenwood, endret ansiktsformen til presidenten. Dette portrettet, malt av Gilbert Stuart i 1796, trekkes frem som et tydelig eksempel. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Selv om tennene han flekket mot både briter og franskmenn ikke var hans egne, men fra slaver og dyr i hans tjeneste.

Les mer om George Washingtons tenner på museet George Washington's Mount Vernons hjemmesider.

TANNLØS: Politiske motstandere og onde tunger skal ha det til at dagens president er tannløs. Men bildet viser med all tydelighet at Barack Obama kan smile langt bredere enn forgjengeren i bakgrunnen turte å gjøre. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix
TANNLØS: Politiske motstandere og onde tunger skal ha det til at dagens president er tannløs. Men bildet viser med all tydelighet at Barack Obama kan smile langt bredere enn forgjengeren i bakgrunnen turte å gjøre. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix Vis mer