Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor smitter ikke fugleviruset mellom mennesker

Gjemmer seg for dypt i lungene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fugleinfluensaviruset H5N1 har spredt seg i Europa, Afrika og deler av Asia. Til nå har flere enn 100 menneskeliv gått tapt, men den fryktede pandemien har foreløpig uteblitt.

Frykten består i at fugleviruset skal mutere slik at det kan smitte mellom mennesker. Det kan få katastrofale følger med millioner av dødsfall verden over.

Nå mener forskere at de har funnet en årsak til at det dødelige H5N1-viruset ennå ikke sprer seg enkelt fra menneske til menneske, skriver BBC.

Dypt i lungene

Vanlig influensavirus som angriper mennesker synes å feste seg til celler høyt oppe i luftveiene. Dette gjør sjansen stor for at viruset spres gjennom hosting og nysing. Når det gjelder fulgeviruset, der i mot, fant forskerne at det knytter seg til celler dypere nede i menneskets luftveier.

Dermes synes fugleinfluensaviruset å sitter så dypt i lungene at det ikke så lett vil spres mellom mennesker med hosting og nysing.

- Mindre farlig enn antatt

Professor Ian Jones ved Universitetet i Reading mener forskningen kan forklare hvorfor H5N1-viruset har forblitt et fuglevirus til tross for at enkelte mennesker, og da særlig barn, har fått viruset og dødd av det.

FUGLEDØDEN: Obduksjon av stokkand på Veterinærinstituttet. Det dødelige fugleviruset er ennå ikke påvist i Norge. Foto: Scanpix
FUGLEDØDEN: Obduksjon av stokkand på Veterinærinstituttet. Det dødelige fugleviruset er ennå ikke påvist i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

- Det kan virke som de har vært veldig uheldige og fått så mye av viruset i munnen at det har kunnet vandre til nedre del av lungene. Tilfeldig kontakt med fugleviruset kan dermed være mindre farlig enn først antatt, sier Ian Jones.

<B>OBDUKSJON:</B>Stokkand under kniven på Veterinærinstituttet i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling