Sykehusvaksiner:

Derfor snudde FHI

- Det er rundt 400 000 helse- og omsorgspersonell. Meningen har aldri vært at alle disse skal prioriteres, sa overlege ved FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet onsdag. I helga kom beskjeden om ekstra vaksinedoser til nettopp helsepersonell.

VAKSINEDEBATT: Helseminister Bent Høie (H) og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på vei til pressekonferanse. Debatten rundt fordelingen av vaksiner på sykehus tiltar nå i styrke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VAKSINEDEBATT: Helseminister Bent Høie (H) og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på vei til pressekonferanse. Debatten rundt fordelingen av vaksiner på sykehus tiltar nå i styrke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har i flere saker omtalt den lave vaksineringsprosenten av ansatte med pasientnær kontakt ved Oslo universitetssykehus, en situasjon som har skapt stor bekymring blant de ansatte.

Blant annet viser tall Dagbladet har fått innsyn i at sykehuset prosentvis har prioritert flere innen ledelse og administrasjon enn av sykehusets helsefagarbeidere.

Stansen i bruk av AstraZeneca-vaksinen har ikke gjort situasjonen noe bedre for de mange som venter på vaksine.

Overlege ved FHI, Preben Aavitsland, var i forrige uke klar på at eldre og syke nå måtte prioriteres. Få dager seinere har helsemyndighetene likevel klart å oppdrive vaksiner til å prioritere helsepersonell.

- Ikke alle skal prioriteres

Fra slutten av desember og ut uke ti er det distribuert omkring 750 000 vaksinedoser i Norge, viser Folkehelseinstituttets oversikt.

På spørsmål rundt vaksineringen av helsepersonell og om de store sykehusene burde ha fått flere vaksiner, svarte overlege ved FHI, Preben Aavitsland, følgende til Dagbladet onsdag:

- Det er rundt 400 000 helse- og omsorgspersonell. Meningen har aldri vært at alle disse skal prioriteres. Vi forutsetter nå at både sykehusene og kommunene nå har fått vaksinert personell i de mest kritiske funksjonene. Derfor går vi nå videre og ber kommunene bruke alle vaksiner på eldre og syke.

KLAR: Helse og omsorgsminister, Bent Høie, informerer om at vaksinert helsepersonell kan få unntak fra karantene for å gi nødvendig behandling. Vis mer

- Har dere noen grunn til å mistenke at mange som ikke var tenkt som førsteprioritet, likevel har fått vaksine?

- Vi forutsetter at kommunene og sykehusene gjør fornuftige vurderinger slik at de kan opprettholde sine kritiske funksjoner hvis utbrudd rammer tjenestene.

I et intervju med VG i forrige uke, forklarte FHI-direktør Camilla Stoltenberg at rundt 30 prosent av vaksinedosene i Norge så langt har gått til helsepersonell i kommunene og på sykehusene.

Også hun understreket at det å prioritere helsepersonell høyere nå, ville kunne gå ut over risikogrupper. Hun utelukket likevel ikke at helsepersonell ville kunne bli prioritert noe høyere.

- Vi har ikke tenkt til å gå ned i andel doser som gis til helsepersonell, men må vurdere hva som er klokest å gjøre i denne situasjonen. Det kan hende helsepersonell skal prioriteres noe høyere, men det kommer til å gå utover risikogrupper med veldig høy risiko for alvorlig sykdom eller død, sa Stoltenberg til VG.

Snudde

Lørdag annonserte FHI at regjeringen har besluttet at helsepersonell i spesialisthelsetjenesten skal få 24 000 ekstra vaksinedoser de neste to ukene.

Disse dosene kommer i tillegg til de 10 000 som allerede var planlagt for denne gruppen i uke 12 og 13.

For inneværende uke, altså uke 12, har regjeringen besluttet følgende fordeling: 3000 vaksinedoser til Oslo universitetssykehus, mens 12 000 vaksinedoser fordeles på Helse sør-øst og Helse nord.

Denne uka vil i tillegg FHI sende ut vaksinedoser til de av helsepersonell som allerede er innkalt for vaksinasjon. Dette gjelder helsepersonell over 65 år og helsepersonell med underliggende risikotilstander, som utgjør ytterlige 4000 doser.

På spørsmål fra Dagbladet om hva som har endret seg i løpet av få dager, svarer Aavitsland følgende:

- Det er særlig epidemiens utvikling som gjør at sykehusene skal få flere doser. Smittetrykket på det sentrale Østlandet og belastningen på fire-fem sykehus der er nå stor. Det er nødvendig at flere av personellet er beskyttet. I tillegg er det kommet tydeligere fram hvor sårbar bemanningen er på flere sykehus i Nord-Norge.

- Det sto også i pressemeldingen fra FHI at regjeringen har besluttet dette. Var det på bakgrunn av en anbefaling fra FHI?

- Regjeringens beslutning kom etter dialog mellom regjeringen, de regionale helseforetakene og oss, svarer Aavitsland.

- Må prioriteres

I dag er det - som velkjent - mangel på coronavaksiner i Norge.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er blant dem som har vært klar på at vaksinering av helsepersonell som står i første linje må prioriteres.

Hun viser til at NSF har ukentlige møter både med FHI og Helsedirektoratet. I møtet med FHI i forrige uke var nettopp vaksinering av helsepersonell, spesielt på det sentrale østlandsområdet, hvor smitten er høyest, tema.

FUNN: Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrief klokka 13 ved Rikshospitalet. Overlege Pål André Holme orienterte om situasjonen rundt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Marie Røssland. Vis mer

Spørsmål fra NSF var muligheten for å prioritere helsearbeidere i denne regionen, for å sikre selve tjenesten og verne om ansattes helse.

- Dette er en alvorlig situasjon som både handler om å beskytte helsepersonell som møter smitten gjennom jobb, og følgelig også å trygge kapasiteten til helsetjenesten i en alvorlig situasjon, sier Larsen.

- Vi mener som Legeforeningen at i områder med særlig mye smitte så må helsepersonell kunne prioriteres for å trygge tjenestene. Da må vi prioriteres med vaksiner som er tilgjengelig nå, Pfizer og Moderna, fortsetter hun.

Larsen understreker at NSF har en god og løpende dialog med myndighetene knyttet til vaksinasjonsprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer