Derfor snur Hareide i siste liten. Sier nei til regjeringen

Stemmer nei til regjeringens ønske om å instruere UNE.

HAR SNUDD: KrF og partileder Knut Arild Hareide snur i spørsmålet om regjeringen skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE), og vil stemme nei til dette under 2.-gangs votering i Stortinget torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR SNUDD: KrF og partileder Knut Arild Hareide snur i spørsmålet om regjeringen skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE), og vil stemme nei til dette under 2.-gangs votering i Stortinget torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ba om en komitebehandling nettopp på spørsmålet om regjeringen skal kunne instruere UNE. Det er et prinsipielt spørsmål, og det haster ikke like mye som de andre punktene, sier Knut Arild Hareide etter KrFs gruppemøte torsdag formiddag.

KrF snur dermed i spørsmålet om regjeringen skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE), og vil stemme nei til dette under 2.-gangs votering i Stortinget torsdag.

Venstre har tidligere sagt nei til den samme endringen.

- Hadde vi fått det komitebehandlet, så kunne det hende at vi hadde hatt en annen stemmegivning, forklarer Hareide.

Fortsatt flertall Forslaget vil likevel få flertall med støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dermed vil regjeringen fra og med fredag kunne instruere utlendingsmyndighetene om å returnere asylsøkere med opphold i Russland direkte, uten realitetsbehandling.

KrF stemmer forøvrig ja til de øvrige fem punktene i regjeringens forslag til lovendring.

Slik ser hovedpunktene i lovendringen ut:

•Raskere behandling av asylsøkere uten beskyttelsesbehov
•Justisdepartementet kan instruere UNE og UDI
•Utreisefrist endres, kan både fjernes og forkortes
•Forslagene fører til at saksbehandling kan effektiviseres

Trekker seg
Parallelt med behandlingen av innstramminger i lovverket, jobber de parlamentariske lederne for å legge siste hånd på avtalen om et bredt asylforlik. Det er ventet at forliket vil bli lagt fram torsdag ettermiddag.

Torsdag morgen ble det kjent SV og Miljøpartiet De Grønne har valgt å trekke seg fra forhandlingene, fordi de ikke er fornøyd med innholdet.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF ventes å være med på forliket, slik Arbeiderpartiet og Senterpartiet er.

Ett av de mest krevende spørsmålene i forhandlingene har vært hva slags grep som skal legges inn i tiltakspakka.

NTB melder i dag at det trolig blir en trinnvis avtale som senere i dag vil bli presentert på Stortinget. Dette stemmer med opplysninger Dagbladet har fått fra sentrale aktører.

Først kommer listen over hastetiltakene som i hovedsak virker innstrammende. Samtidig forplikter avtalepartene seg til raskt å starte forhandlinger om integreringstiltak og ressurser til kommunene.

- Frp får gjennomslag KrF og Venstre har vært tydelige på at innstrammende tiltak må kombineres med integrering. Frp har på den andre siden sagt at det nå er innstrammende tiltak som skal til.

En kilde i Frp sier til Dagbladet at partiet har fått gjennom slag for 13 av 15 av sine forslag til innstrammingstiltak, og kaller det fullt gjennomslag.

Etter det Dagbladet erfarer, får Ap gjennom sine forslag til akuttiltak for Storskog og håndtering av tilstrømmingen på grensa mot Russland.