Derfor søkte Assange politisk asyl i hemmelighet

Wikileaks-grunnleggeren var hemmelighetsfull overfor sine nærmeste før han dro til Ecuadors ambassade i London.

HEMMELIGHETSFULL: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl ved ecuadors ambassade fordi han fryktet tortur og dødsstraff i USA. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix
HEMMELIGHETSFULL: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkte politisk asyl ved ecuadors ambassade fordi han fryktet tortur og dødsstraff i USA. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var få som hadde fått vite om Wikileaks-grunnleggeren Julian Assanges planer om å søke politisk asyl ved den ecuadorske ambassaden i Knightsbridge-distriktet i London.

Mange i advokatteamet skal etter det Dagbladet erfarer heller ikke ha blitt orientert. - Visste ikke Selv Wikileaks garvede talsmann Kristinn Hrafnsson hadde hørt noe, og satt hjemme på Island da nyheten sprakk.

- Nei, jeg visste ikke om planene hans, sier Hrafnsson til Dagbladet.

I dag ankom han London, og dro til den ecuadorske ambassaden for å diskutere saken med Assange. Hrafnsson mener det hovedsakelig var frykt som drev Wikileaks-grunnleggeren til å gjøre det dramatiske grepet.

Bekymret for tortur og dødsstraff i USA - Planen hans var å gjøre det som måtte til for å unngå utlevering til USA. Han er redd for å havne i en situasjon der han kan risikere både livstid og dødsstraff. Han er svært bekymret for det, spesielt etter at han sett at Bradley Manning har blitt torturert, sier Hrafnsson til Dagbladet.

- Grunnen til at han nå søker politisk asyl er at det er en måte for han å unngå utlevering til USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer