(Dagbladet): Det var få som hadde fått vite om Wikileaks-grunnleggeren Julian Assanges planer om å søke politisk asyl ved den ecuadorske ambassaden i Knightsbridge-distriktet i London.
Mange i advokatteamet skal etter det Dagbladet erfarer heller ikke ha blitt orientert.
- Visste ikke
Selv Wikileaks garvede talsmann Kristinn Hrafnsson hadde hørt noe, og satt hjemme på Island da nyheten sprakk.
- Nei, jeg visste ikke om planene hans, sier Hrafnsson til Dagbladet.
I dag ankom han London, og dro til den ecuadorske ambassaden for å diskutere saken med Assange. Hrafnsson mener det hovedsakelig var frykt som drev Wikileaks-grunnleggeren til å gjøre det dramatiske grepet.
Bekymret for tortur og dødsstraff i USA - Planen hans var å gjøre det som måtte til for å unngå utlevering til USA. Han er redd for å havne i en situasjon der han kan risikere både livstid og dødsstraff. Han er svært bekymret for det, spesielt etter at han sett at Bradley Manning har blitt torturert, sier Hrafnsson til Dagbladet.
- Grunnen til at han nå søker politisk asyl er at det er en måte for han å unngå utlevering til USA.
- Den Wikileaks-ansatte PR-mannen Harald Ullman sa i et intervju at Assange har hemmelig informasjon som tyder på at Sverige vil utlevere ham til USA. Er det korrekt?

- Jeg har ikke sett intervjuet eller pratet med Ullman, så jeg vet ikke om det er dette han har sagt eller om han har blitt feilsitert, presiserer Hrafnsson før han fortsetter:
- USA har Assange som mål - Det er ingen hemmelighet at vi har fått informasjon fra USA om at målet med Grand Jury-etterforskningen av Manning er å inkriminere Assange.
- De har samlet inn flere hundre sider med informasjon, og det er åpenbart at en utlevering av Assange er målet. USA har i lang tid trakassert folk med bare en liten tilknytting til Wikileaks, mener Hrafnsson.
- Valgte Ecuador på grunn av presidenten På spørsmål om hvorfor Assange valgte nettopp Ecuador som landet han vil søke politisk asyl, forteller Hrafnsson at det skyldes stor støtte fra flere land i Latin-Amerika og særlig Ecuador.
- Presidenten Rafael Correa er en støttespiller av Wikileaks, og ble intervjuet av Julian på showet hans. Der både støttet og uttrykte han bekymring for Julians situasjon, sier Hrafnsson.
- Er Ecuador et godt land å drive Wikileaks fra?
- Vi har folk som jobber nettbasert over hele verden, så det vil ikke ha noe å si for Wikileaks som organisjon.

