Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor sprekker de

Selv al-Qaidas operajonsleder sprakk. Etter kort tid i fangenskap blåste han al-Qaidaeren Iyman Faris, som var i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av en tilsynelatende veldig trøtt Khalid Shaikh Mohammed gikk verden rundt 1. mars i år. I USAs jakt på terrorleder Osama bin Laden ramlet de over terrororganisasjonens operasjonsleder.

Han ble regnet for å være farligere enn bin Laden selv, og ble regnet som CIAs største kupp.

Mohammed ble utlevert til USA fra Pakistan, men hvor USA avhører ham er ikke kjent. De amerikanske myndighetene har vært kritisert for å avhøre mistenkte terrorister i land som tillater tortur, eller å overlate hele avhøret til regimer som ikke tar så nøye på internasjonal menneskerett.

Benekter tortur

Regjeringen Bush benekter at de har brukt noen form for fysisk tortur under avhørene av mannen som planla terroraksjonene mot USA den 11. september 2001.

Men etter kort tid i fangenskap ga Mohammed CIA navnet på minst en av sine operative agenter i USA. Lastebilsjåføren Iyman Faris hadde i oppdrag å senke Brooklyn Bridge, og flere andre aksjoner under planlegging.

I går ble det kjent at Faris har sittet i FBIs varetekt siden mars, samme måned som Mohammed ble tatt.

Ekspertene er ikke overrasket.

- Alle sprekker, sier de til magasinet Time. Det eneste som kan variere, er hvor lenge enkelte holder ut, og hva det er som faktisk får dem til å sprekke.

Fysisk tortur fungerer ikke

- Å bruke fysisk tortur kan vise seg å være en dårlig måte å få ut informasjon på. En fange vil da trolig være så ivrig etter å få slutt på smertene at han vil tilstå alt, selv det som ikke er sant, sier FBI-veteranen Rick Smith til Time.

Han er nå pensjonert etter 25 år i tjenesten.

- Den mest effektive teknikken er å knekke fangens forsvar for så å bygge opp hans tillit, sier Smith.

Måten dette gjøres på er gjøre det fysisk ubehagelig for fangen samtidig som du gjør ham psykisk disorientert.

Fangen kan bli utsatt for ekstrem varme eller kulde, satt i kraftig lys eller mørke, tvunget til å sitte på huk. I tillegg kan fangene få mat til uregelmessige tider, avhørt til alle døgnets tider og holdt våken.

Men vitkigst av alt er at de blir holdt helt isolert, borte fra alt som de vanligvis omgir seg med.

- Mennesker vil kontrollere sine omgivelser, sier den israelske pyskiateren Ilan Kutz. Han har behandlet tidligere fanger.

- Alle sprekker

- Dersom du ikke kontrollerer dine omgivelser mister du koordinatene i deg selv, og det er selvfølgelig det som er hele planen, sier Kutz.

Han forklarer at det i bunn og grunn handler om strategien du har sett på dårlige tv-serier. En politimann truer, mens en annen er hyggelig og får tillit.

Fangen blir da avhengig av sin allierte vokter og vet at det bare er han som kan gjøre livet enklere for ham i fangenskap. Fangene vil da ha en tendens til å snakke, bare for å være hyggelig tilbake.

Einstøinger som er vant til å leve for seg selv sprekker ikke så fort.

Men helt uavhengig av bakgrunnen til fangen vil fangen sannsynligvis fortelle alt, sier Kutz.

- Den som avhører ham kan ganske enkelt si: Du er verdiløs for alle på utsiden. Du kan like godt fortelle alt, og la oss hjelpe deg.

OPERASJONSLEDEREN: Her er bildene som FBI brukte i sin etterlysning av al-Qaidas operasjonsleder, Khalid Shaikh Mohammed.
<B>SNAKKER: I fangenskap tok det ikke lang tid før Khalid Shaikh Mohammed begynte å snakke.
<B>TATT: Ramzi Binalshibh ble tatt etter en vanvittig skuddveksling i Karachi i Pakistan den 11. september 2002.
SNAKKER: Ramzi Binalshibh skal ha vært med på planleggingen av 11. september, men ble nektet innreise til USA.
SNAKKER: Lastebilsjåfør Iyman Faris har hjulpet amerikansk etterretning i tre måneder, etter at han ble tatt som al-Qaida-agent i USA.