KALDT: Dette bildet ble tatt 18. januar i år ved Røros, da det var -34 grader. Det har vært under 30 kalde om natta også denne helga, men det er betraktelig varmere om dagen. Foto: Thoma Rasmus Skaug / Dagbladet
KALDT: Dette bildet ble tatt 18. januar i år ved Røros, da det var -34 grader. Det har vært under 30 kalde om natta også denne helga, men det er betraktelig varmere om dagen. Foto: Thoma Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Derfor steg temperaturen med over 30 grader på Røros i helga

Svaret er stort, rundt og gult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kaldt igjen i deler av landet, på tross av at kalenderen snart viser midten av mars.

Og som vanlig er Røros blant de kaldeste stedene. Men det er ikke like kaldt hele døgnet.

I helga opplevde rørosingene det som ble omtalt som en ekstrem temperaturforskjell, da temperaturen steg med 30,6 grader lørdag - fra minus 34,3 klokka 07 til minus 3,7 mellom 14 og 15 på ettermiddagen. Omtrent det tilsvarende skjedde natta etter, viser statistikken.

Ikke uvanlig Men det er faktisk ikke så uvanlig. I hvert fall ikke ifølge Hans Olav Hygen, seniorforsker ved Meteorlogisk institutt og ekspert på værstatistikk.

- Enkelt forklart, så ligger Rorøs, hvis en ser stort på det, i en grop i landskapet. Når det er stille, kaldt og klart, så samler kaldlufta seg i bunnen. Det er svære vidder rundt hvor det skapes kulde og den har masse muligheter til å skli ned, sier Hygen til Dagbladet.

Fenomenet kalles inversjoner, fordi det er det motsatte av det som vanligvis skjer, at temperaturen avtar oppover i atmosfæren.

Store utfordringer - Når vi kommer litt ut på våren, som nå, begynner sola å varme såpass mye at strukturene endres med solvarmen i løpet av dagen og temperaturen stiger kraftig. Når vi kommer utpå ettermiddagen og solvarmen reduseres, så bygger kulda seg opp igjen. Det er noe som kan skje på vår- og høstparten, midt på vinteren tar ikke sola nok, sier Hygen.

- For Røros er det faktisk ikke uvanlig, det har vært tilfeller før med enda større sprang. Men det er klart at det gir store utfordringer til infrastrukturen.

• Her du sjekke været der du bor eller har tenkt å oppholde deg.