Derfor stemmer de på Putin

- En landsfader med tefloneffekt, sier NUPI-forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med en valgoppslutning noe bedre enn ved forrige dumavalg i 2003, gikk alt etter planen for president Vladimir Putin og hans parti Det forente Russland i dag.

Ifølge de første stemmeopptellingene vil Forente Russland - som forventet - få over 60 prosent av stemmene. De 106 millioner registerte velgerne i Russland ser ut til å ha gitt blaffen i påstandene om valgjuks og at Putin er blitt autoritær og farlig.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud tror ikke valgjuks har hatt noen avgjørende betydning for valgresultatet. Han tror russerne har stemt av egen fri vilje på presidentens parti.

- De foreløpige resultatene stemmer godt overens med tidligere meningsmålinger. Derfor ser ikke valgresultatet ut til å være vridd veldig mye i favør Putins parti, sier Blakkisrud til Dagbladet.no.
 

Kommunistene klager på resultatet

Som varslet på forhånd vil Kommunistpartiet, anført av Gennadij Zyuganov, klage valgresultatet inn for høyesterett.

Begrunnelsen er nettopp at det skal ha forekommet valgjuks.

NUPI-forskeren tror ikke det vil få så store konsekvenser at Russlands nest største parti ikke godtar valgresultatet.

- Jeg tror ikke dette vil bety så mye. Det var varslet på forhånd at de ville prøve valgresultatet i rettssystemet. Det hele avhenger selvsagt av slags bevis de legger fram, sier Blakkisrud.

LANDSFADER OG SYMBOL:: President Vladimir Putin har åpenbart truffet en nerve i det russiske folk, mener NUPI-forsker Helge Blakkisrud. Han mener Putin har fått posisjon som en landsfader og et symbol på det nye Russland. Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV RIA NOVOSTI /SCANPIX
LANDSFADER OG SYMBOL:: President Vladimir Putin har åpenbart truffet en nerve i det russiske folk, mener NUPI-forsker Helge Blakkisrud. Han mener Putin har fått posisjon som en landsfader og et symbol på det nye Russland. Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV RIA NOVOSTI /SCANPIX Vis mer

Dersom Kommunistpartiets klage skulle vinne fram i høyesterett vil det bety omvalg i enkelte kretser, men det vil neppe få betydning for det totale valgresultatet.

Landsfaderen
Under hele valgkampen har Putin gjort parlamentsvalget til et valg om han, og han har hatt full dominans i media.

Hvorfor er Putin så populær blant russerne når han har gjort seg så upopulær i Vesten det siste året?

- Den mest elementære grunnen er økonomien. Ikke bare har økonomien på statsnivå gått bra, men andelen som lever på inntekt under fattigdomsgrensa er halvert de siste årene. Og mye av den økonomiske veksten er konsumdrevet, det vil si at folk har mer penger å rutte med, sier Blakkisrud til Dagbladet.no.
 

Han peker også på at Putin kom inn på et relativt enkelt tidspunkt. Etter kommunismens fall hadde Russland mistet noe av fotfeste, det var sammenhengende økonomisk nedgangstid og folk kunne gå månedsvis uten å få utbetalt lønninger.

President Boris Jeltsin lå også nede for telling, syk, gammel og alkholisert.

- Så kommer Putin. En ung, dynamisk, sporty president, som lar seg avbilde i jagerfly og i sportsutstyr. Han klarte å bygge seg opp som et symbol på det nye Russland, som en landsfader som stod over politikken, forklarer Blakkisrud.

Han mener Putin er i besittelse av en slags «tefloneffekt» siden Kursk-tragedien og problemer knyttet til Tsjetsjenia og tsjetsjenske terrorister synes å prelle av på han.

Hva nå?

Med denne overveldende oppslutningen spør mange seg om Putin virkelig vil gi seg med politikken når hans siste presidentperiode utløper neste år.

I løpet av en tre ukers tid vil vi få en indikasjon. Da må alle presidentkandidatene lansere sitt kandidatur foran valget som er satt til 2.mars neste år.

- Det betyr at Putin må gjøre klart hvem som skal etterfølge han. Men hva Putin ser for seg er veldig uklart. Det kan være alt fra statsminister, til leder for sikkerhetsrådet og til en posisjon som næringslivsleder.

Russland-forskeren ser ikke for seg at Putin vil endre på konstitusjonen, slik at han kan sitte i tre perioder. Men han ser heller ikke for seg Putin som statsminister. Til det har en statsminister altfor begrenset makt og sitter samtidig i en veldig utsatt posisjon.

Blakkisrud holder en knapp på teorien om at Putin vil inn i gassindustrien.

- Jeg tror det er mer sannsynlig at han vil gå til Gazprom, selv om han i det siste har sagt han ønsker politisk innflytelse. Men dette blir selvsagt bare spekulasjoner, sier NUPI-forsker Blakkisrud til Dagbladet.no.