Derfor stiller KrF og Venstre asyl-ultimatum til regjeringen

Sentrumspartiene dypt skuffet over regjeringen.

TRYKKET STEMNING: Det er brutt ut full krig mellom sentrumspartiene og regjeringen om lengeværende asylbarn. På bildet, fra en annen anledning, vises Venstres Trine Skei Grande, KrFs Knut Arild Hareide, statsminister Erna Solberg (H) og Frp.-leder Siv Jensen.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TRYKKET STEMNING: Det er brutt ut full krig mellom sentrumspartiene og regjeringen om lengeværende asylbarn. På bildet, fra en annen anledning, vises Venstres Trine Skei Grande, KrFs Knut Arild Hareide, statsminister Erna Solberg (H) og Frp.-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er brutt ut full krig mellom sentrumspartiene og regjeringen om lengeværende asylbarn. Ifølge Dagsavisen har det spisset seg såpass til at regjeringen har fått et ultimatum fra småpartiene: Enten leverer dere et godt forslag for asylbarna ellers trekker Venstre og KrF seg fra hele asylavtalen.  

Dagbladet har fått bekreftet opplysningene.

Politisk tautrekking Den fastlåste situasjonen var tema på både KrF og Venstres gruppemøter onsdag. Etter det Dagbladet forstår, er partiene opptatt av å vise regjeringen at de mener alvor. Enkelte kilder gir også uttrykk for et ønske om å avdramatisere situasjonen.

Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har regjeringens forslag til en varig asylbarn-løsning i høst møtt massiv motstand i høringsrunden Både Redd Barna og Unicef Norge frykter at forskriftsendringen justisministeren sendte på høring i sommer, vil svekke barns rettigheter - nøyaktig det motsatte av hva forslaget er ment å oppnå. 

Barneombudet mener regjeringen gambler med barns rettssikkerhet.

Norske utlendingsmyndigheter er heller ikke overbevist. Utlendingsnemnda mener forslaget er uklart på flere punkter, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) slår fast i sin høringsuttalelse: Forslaget styrker ikke hensynet til barns beste.

Dermed er forslaget langt unna det KrF og Venstre kan godta: De står beinhardt på at hele poenget med forslaget er å styrke hensynet til barns beste, slik også samarbeidsavtalen og den særskilte asylavtalen mellom regjeringen og sentrumspartiene slår fast. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har også gitt partiene forsikringer om at også han deler den oppfatningen.

Problematisk medvirkningskrav Regjeringens forslag har særlig fått kritikk for å gjøre vurderingen av barnets sak avhengig av hvordan foreldrene har handlet overfor utlendingsmyndighetene. Unicef Norge slår fast at dette er i strid med barns rett til å bli behandlet som selvstendige rettssubjekt etter FNs barnekonvensjon.

Problemet for Venstre og KrF er at det kritiserte medvirknings-vilkåret er nedfelt i regjeringens samarbeidsavtale med sentrumspartiene og i partienes særskilte asylavtale. Her heter det:

«Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur, men at retur ikke har vært mulig.»

Gordisk knute Dermed står man overfor en gordisk knute der enten sentrumspartiene eller Frp må lide nederlag: For at sentrumspartiene skal få viljen sin, må Frp gi slipp på det som regnes som en viktig seier i asylavtalen. Skal Frp beholde sin seier, vil ikke løsningen for de lengeværende asylbarna leve opp til sentrumspartienes krav.  

I Venstre og KrF oppfatter man regjeringen - tross lovnader om å oppfylle asylavtalens intensjon - som lite villig til å oppfylle asylavtalens intensjon. Det Frp-styrte Justisdepartementet trenerer liberaliseringene man er blitt enig om -  mens innstrammingen innføres i hui og hast, er oppfatningen.

Onsdag stilte representant fra hvert parti, samt rådgivere, til det som beskrives som et opprivende møte på Stortinget. Forslaget som regjeringspartiene la fram der, beskrives som omtrent likelydende som forslaget som ble sendt på høring.        

Det hjelper heller ikke på situasjonen at mens partiene krangler, sendes asylbarn barn ut av landet i stort monn.

- Jeg ønsker ikke å kommentere det som er til forhandlinger i Stortinget. Vi jobber med å få på plass nye regler som er i tråd med samarbeidsavtalen, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), til Dagsavisen.