- Derfor stilte «dommedagsklokka» seg nærmere jordas undergang

- De potensielle ødeleggelsene kan være gigantiske.

Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / NTB Scanpix.
Illustrasjonsfoto: AFP / NASA / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble den symbolske «dommedagsklokka» til magasinet The Bulletin of Atomic Scientists (BAS) flyttet fra fem minutter på midnatt, til tre minutter på midnatt.

Noe som skapt stor oppmerksomhet verden over. Fordi: jo nærmere midnatt, jo nærmere skal mennesket være å utslette seg selv.

Og det hele er vurdert av forskere som har studert risikoen fra atomvåpen, atomenergi, klimaendringer og bioteknologiske våpen. I tillegg peker man på klimaendringer, de væpnede konfliktene og terrororganisasjonene som har vokst seg fram i et ustabilt verdensbilde.

Det er en relativt markant endring med to minutter fram, og viseren har ikke vært nærmere midnatt siden «Den kalde krigen» var på sitt verste i 1984.

De siste årene har klokken blitt stilt både fram og tilbake, men året vi har lagt bak oss, har altså ført oss nærmere dommedag om man skal lytte til BAS-ekspertene.

Hva gjør 2014 til et slikt spesielt år? Vi har forsøkt å oppklare dette med direktør ved Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken.

Største konfliktene - BAS vurderer nok dette utfra andre ting enn hva vi ofte er opptatt av her hjemme. Vi er jo veldig opptatt av situasjonen i Midtøsten, Den islamske staten (IS) og situasjonen i Ukraina, men BAS er nok mer opptatt av det store konfliktpotensialet mellom Inda og Pakistan og mellom Kina, Japan og Vietnam. Her er spenningen i stor grad økende flere steder, forklarer Harpviken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer