Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor stoppet han forbudet mot fotografering under skjørt

Konservativ-politikeren Christopher Chope reagerer på syndebukk-stempelet han har fått.

FORKLARER SEG: Etter å ha fått massiv kritikk for å ha stoppet et forbud mot fotografering under kvinners skjørt, ble det stille fra Christopher Chope. Nå har han uttalt seg for første gang etter kontroversen. Foto: NTB Scanpix
FORKLARER SEG: Etter å ha fått massiv kritikk for å ha stoppet et forbud mot fotografering under kvinners skjørt, ble det stille fra Christopher Chope. Nå har han uttalt seg for første gang etter kontroversen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en sak hele det politiske Storbritannia kunne enes om. Trodde man.

Etter initiativ fra Liberaldemokratene skulle det britiske parlamentet - Underhuset - fredag stemme over forslaget som ville ha gjort det ulovlig å snikfotografere under en kvinnes skjørt.

Tidligere samme dag annonserte Storbritannias justisminister, Lucy Frasier, at hun og resten av regjeringen ville støtte forslaget. Et massivt flertall var etter alt å dømme sikret.

Men så ropte representanten Christopher Chope fra De konservative «object», og forslaget falt i grus.

«Shame»

Chopes vokale reservasjon var nemlig nok til å stanse den formelle behandlingen av forslaget, i henhold til parlamentariske retningslinjer.

Ordet «shame», altså skam, ble ropt i Chopes retning fra andre parlamentarikere i Underhuset.

I etterkant fikk han massiv kritikk av nær sagt hele det politiske etablissementet i Storbritannia, deriblant fra statsminister Theresa May.

Og saken om Chopes forunderlige motstand mot forbudet, gikk verden rundt.

Nå uttaler han seg om saken for første gang.

- Ikke Putin-æra

Overfor sin egen lokalavis Bournemouth Echo, forteller Chope at han reagerer på syndebukkstempelet han i etterkant har fått.

- Jeg er litt såret av det. Påstanden om at jeg er en eller annen slags pervers person, er en fullstendig forvrenging av sannheten, sier Chope.

Han mener stormen han har stått i de siste dagene, med den påfølgende kritikken av ham, har vært ærekrenkende for hans person.

Han forteller også at han er for et forbud mot fotografering under kvinners skjørt, men at han reagerte på måten forslaget ble behandlet på før det skulle stemmes over.

- Regjeringen kan ikke bare lansere saker til avstemningen som de vil. Vi lever ikke i en Putin-æra riktig ennå, sier Chope.

Konkret reagerte han på at forslaget ikke hadde blitt gått gjennom to ganger før det blir lagt fram til avstemningen, såkalt «second reading».

Prinsipielle kvaler

Han hadde også større prinsipielle kvaler med saksbehandlingen. Chope er nemlig en såkalt «backbencher». Det er en representant i det britiske parlamentet som ikke har en såkalt ministerstilling, eller sitter i skyggeregjeringen til opposisjonen.

Som følge av det, har han mindre taletid til rådighet i Underhuset.

- Regjeringen har kapret tid som rettmessig tilhører oss. Dette handler om hvem som kontrollerer Underhuset på fredager, sier han.

Ble overrasket

Forslaget ble lansert av Liberaldemokratenes Wera Hobhouse etter at en kampanje ble igangsatt av privatpersonen Gina Martin, skriver The Guardian.

Martin hadde anmeldt en mann som hadde tatt bilder med telefonen under skjørtet hennes på en musikkfestival i London i fjor sommer, men opplevde at saken ble henlagt av politiet.

Etter Chopes blokkering av lovforslaget, gikk Hobhouse hardt ut.

- Jeg tror ikke han vet hva dette handler om. Dette skulle bli en god nyhet. Vi skulle alle samle oss for å si at dette er en moderne forbrytelse. Vi skulle vise at regjeringen er oppdatert på kriminalitet som involverer moderne teknologi og som spesielt går ut over kvinner og barn, uttalte hun.

Men Gina Martin som satte i gang kampanjen, hadde selv forståelse for hvorfor Chope gjorde som han gjorde, hevder han selv overfor lokalavisa. Og derfor kom reaksjonen brått på Chope, forteller han.

- Hun sa at hun forsto avgjørelsen helt og fullt. Vi avtalte også å møtes for å diskutere saken ytterligere, så jeg må innrømme at jeg ble overrasket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media