Selvbestemt abort:

Derfor støtter de abort til uke 22

Arbeiderpartiet foreslår å endre grensa for selvbestemt abort til uke 18. SV vil gå enda lengre. Til tross for en betent debatt, får partiene også støtte. Fem kvinner fikk avslag i nemd i fjor mellom uke 18 og 22.

BETENT: Debatten om grensa for selvbestemt abort har igjen blusset opp. Flere partier på Stortinget vil nå utvide dagens grense som er på 12 uker. Illustrasjonsfoto: Steven Frame / Shutterstock / NTB
BETENT: Debatten om grensa for selvbestemt abort har igjen blusset opp. Flere partier på Stortinget vil nå utvide dagens grense som er på 12 uker. Illustrasjonsfoto: Steven Frame / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har abort - igjen - blitt et betent tema og frontene blir stadig mer steile.

Først skapte det reaksjoner da Ap vedtok å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18, før debatten ble ytterligere betent da SV sist helg vedtok at de vil utvide retten til selvbestemt abort til uke 22.

Sps Kjersti Toppe er blant dem som mener at det å gjennomføre Svs politikk vil kunne føre til et økt abortpress mot kvinner, noe hun får støtte for fra flere hold.

Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Sex og Samfunn, er derimot blant dem som støtter SVs vedtak.

Fem fikk nei

Daglig leder for Sex og Samfunn, Maria Røsok, understreker at det i denne debatten er viktig å huske på at ingen snakker om å endre grensen for abort.

Abort er i dag lov fram til uke 22, og ingen foreslår altså å endre dette. Det er hvorvidt aborten skal være selvbestemt som er spørsmålet.

- Vi ønsker å fjerne nemndene, og at det skal være selvbestemt abort fram til uke 22, sier lederen for Sex og Samfunn.

I dag skjer 95 prosent av abortene i Norge før uke tolv, mens 84 prosent skjer før uke ni, viser tall fra Abortregisteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer