<strong>- HVOR MYE PRISEN FALLER, ER IRRELEVANT:</strong>  Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi uttalte i desember at det ikke er i OPEC-produsentenes interesse å kutte produksjonen - uansett pris. Om den så faller til 20 dollar fatet, så vil de ikke kutte produksjonen. - Hvorvidt prisen faller til 20, 30, 50 eller 60 dollar, det er irrelevant, sa al-Naimi.  Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB Scanpix
- HVOR MYE PRISEN FALLER, ER IRRELEVANT: Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi uttalte i desember at det ikke er i OPEC-produsentenes interesse å kutte produksjonen - uansett pris. Om den så faller til 20 dollar fatet, så vil de ikke kutte produksjonen. - Hvorvidt prisen faller til 20, 30, 50 eller 60 dollar, det er irrelevant, sa al-Naimi. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Derfor stuper oljeprisene: Slik presser Saudi-Arabia Vesten

Oljemonarkiet har advart om at det vil la prisen falle til 20 dollar fatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang på fem år, sank i dag spotprisen på nordsjøolje til under 50 dollar fatet.

- Det er vanskelig å si når bunnen nås, for det er så mye panikk som styrer markedene for tiden. Så lenge denne panikken fortsetter, så vil prisene fortsette å falle, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

Teoriene om hva som driver det dramatiske oljeprisfallet, spenner fra konspirasjonsteorier med Russland og Iran til den enorme veksten i USAs oljeindustri. I sentrum av begivenhetene står verdens mektigste oljenasjon: Saudi-Arabia.

- Oljeprisene er den store saken i 2015. Det er et sjokk som bare oppleves en gang per generasjon, og som vil ha stor gjenklang, sier økonomiprofessor Kenneth Rogoff ved Harvard university til Bloomberg News.

Derfor stuper oljeprisen De siste åra har produksjonen av skiferolje skutt i været i USA og landet er nå på vei mot å bli selvforsynt på oljefronten. Denne høye økningen på tilbudssiden i markedet, er en av de viktigste årsakene til det dramatiske oljeprisfallet.

- Årsaken til fallet er jo åpenbart at USA plutselig har lagt et nytt Irak inn i markedet på tre til fire år. Det har gitt et tilbudssidesjokk som er helt ut sidestykke, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til Dagbladet.

Spotprisen på nordsjøolje var oppe i 115,67 i juni, men var nesten nede på 70 i slutten av november. Oljemonarkiet i Midtøsten hadde da to valgmuligheter. Som verdens største oljeeksportør har de en betydelig del av oljemarkedet. Å trekke noe av denne oljen fra markedet ville gjort opp for tilbudsoverskuddet - og ført til en høyere oljepris. Men Saudi-Arabia gikk for det andre alternativet, nemlig å beholde sin store andel i markedet.

På Organisasjonen av oljeeksporterende lands (OPEC) møte i november, besluttet OPEC-landene å la oljeprisen gå sin gang. Og den raste. Nedover.

- Grunnen til at prisene har falt såpass kraftig etter OPEC-møtet, er at det plutselig gikk opp for alle at det er prisen selv som må sørge for at produksjonsveksten går ned og etterspørselen kommer opp. Og det tar jo tid, sier Kjus til Dagbladet.  

- Ville gjort det samme som Saudi-Arabia Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sa i desember at de ikke engang vil kutte produksjonen om prisen faller til 20 dollar fatet. Han sier land utenfor OPEC-samarbeidet, som Norge, må senke produksjonen hvis de ønsker seg høyere oljepriser.

- Dette er en familiebedrift og de trenger ikke en høy oljepris de neste fem åra, slik som mange andre land, sier Kjus.

<strong>VERDENS MEKTIGSTE:</strong>  Oljemonarkiet Saudi-Arabia er verdens største eksportør av olje og vil ikke gå med på en senking av markedsandelen mot høyere oljepriser. Kong Adbullah (bildet) ligger nå på sykehuset, men fredag ble det meldt at tilstanden hans er stabil. Foto: Brendan Smialowski / AP Photo / NTB Scanpix
VERDENS MEKTIGSTE: Oljemonarkiet Saudi-Arabia er verdens største eksportør av olje og vil ikke gå med på en senking av markedsandelen mot høyere oljepriser. Kong Adbullah (bildet) ligger nå på sykehuset, men fredag ble det meldt at tilstanden hans er stabil. Foto: Brendan Smialowski / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Han sier han hadde gjort akkurat det samme som Saudi-Arabia nå har gjort, hvis han styrte spakene.

- Jeg ville ikke tenkt på 2015 og 2016, jeg ville tenkt på de neste 20 åra. Og da gjelder det å beholde markedsandeler og en størst mulig del av oljekaka, sier Kjus til Dagbladet.   

For jo lavere oljeprisen er, jo lenger vil oljealderen vare, sier han.

- Det er ikke fornuftig for Saudi-Arabia å holde oljeprisene opp på hundre dollar pluss, for å gi det ekstra volumet som verden trenger til USA og Russland. De tenker at vi må finne en ny balanse i prisen, sier Kjus til Dagbladet.  

- Vil begrave skiferindustrien Anklagene om at Saudi-Arabia ønsker å knuse USAs skiferindustri, har også haglet. USAs vekst truer Saudi-Arabia og OPECs andel på oljemarkedet.

- OPEC satser alt og vil fortsette å oversvømme kloden med olje i et forsøk på å begrave produsentene av skiferolje i USA, sa Phil Flynn fra selskapet Price Futures Group allerede i november.

Med de lave oljeprisene tror Kjus Saudi-Arabia vil klare å slå mange produsenter konkurs, men at de ikke klarer å knekke hele industrien.

- Det er nok et forsøk på å få ned investeringene i USA, men jeg tror de har innsett at de ikke klarer å knekke hele skiferindustrien, sier Kjus.

Rammer Russland og Iran Men det har også versert andre teorier enn at Saudi-Arabia ønsker å beskytte sine egne økonomiske interesser. Nemlig at det handler om å ramme Iran og Russland.

Irans økonomi lider allerede stort under atom-sanksjonene og er nå under stort press i atom-forhandlinger med USA. De er heller ikke på godfot med saudiene på grunn av sin støtte til Assad-regimet i Syria.

- I første omgang så tror jeg det er markedsandelen Saudi-Arabia går for. OPEC har jo mistet mye av sin markedsandel, så det er jo mest ut etter å skvise ut den dyrere oljen. Og det er jo ikke Iran. Det er mer Russland, Norge og ikke minst skiferoljen i USA, sier Saltvedt til Dagbladet.

En annen teori går på at USA og Saudi-Arabia med den lave oljeprisen vil ramme Russisk økonomi. Det har Kjus lite tro på.

<strong>ØKT PRODUKSJON:</strong>  USA har det siste økt sin produksjon av skiferolje og landets oljeproduksjon har ikke vært så høy siden 80-tallet. Her er ved et produksjonsanslegg nær Stanley, North Dakoa. Foto: Karen Bleier / AFP Photo / NTB Scanpix
ØKT PRODUKSJON: USA har det siste økt sin produksjon av skiferolje og landets oljeproduksjon har ikke vært så høy siden 80-tallet. Her er ved et produksjonsanslegg nær Stanley, North Dakoa. Foto: Karen Bleier / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke dette er en konspirasjon hvor Barack Obama har fått med seg Saudi-Arabia på et oljeprisfall for å dytte Russland utenfor stupet, sier Kjus til Dagbladet.

- Vi nærmer oss en bunn Han tror vi får oljeprisen opp over 70 igjen innen utgangen av året. Økonomiprofessoren Jeffrey Sachs sier i dag til DN.no at han tror prisen kommer opp på forsommerens nivå med 100 dollar fatet om ett til tre år.

- Jeg tror at vi nå er nærmer oss en bunn. Men det er vanskelig å si om bunnen nås i januar, februar eller mars. Det kan hende det dypper ned på 40-tallet først, før det begynner å stige, sier Kjus i DNB Markets.

• Les også: Slik blir din økonomi i 2015 (krever plussinnlogging)

Fakta: OPEC

• OPEC står for Organisasjonen av oljeeksporterende land (Organization of the Petroleum Exporting Countries).

• Organisasjonen regnes som et kartell, og har hovedsete i Wien.

• Algerie, Angola, De forente arabiske emirater, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia og Venezuela er medlemmer av OPEC.

• Andre viktige produksjonsland som Russland, USA og Norge står utenfor.

• Organisasjonens evne til å kontrollere
oljeprisen avtok etter store oljefunn blant annet i Mexicogolfen og Nordsjøen.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer