Derfor stupte Bitcoin-prisen

Norges fremste ekspert på kryptovaluta forklarer.

STUPER: Verdien for kryptovalutaer som bitcoin har stupt etter jul. FOTO: NTB SCANPIX / REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo
STUPER: Verdien for kryptovalutaer som bitcoin har stupt etter jul. FOTO: NTB SCANPIX / REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer opplevde et kraftig verdifall tirsdag morgen, og prisen for en bitcoin stupte da til sitt laveste på lang tid. Før jul var prisen for én bitcoin 160 000 kroner. I dag er prisen 95 000 kroner.

- Det som har skjedd er at sør-koreanske og kinesiske myndigheter sier at de ser på muligheter for å regulere handelen med bitcoin og andre kryptovaluta strengere.

Det sier Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics til Dagbladet. Han er en av Norges fremste eksperter på kryptovaluta.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

- Det er frykten for strengere regulering som gjør at en del investorer skvetter og at prisene faller. Mange av de som «trader» setter opp stop-loss-funksjoner, som gjør at de automatisk selger dersom en pris faller så og så mye.

Psykologisk drevet

Torbjørn Bull Jenssen tror at det nylige prisfallet er psykologisk drevet:

- Man hører at det skal bli strengere regulert i Sør-Korea, et av de største markedene, og så tenker man som investor at da er det færre som kjøper, og så selger man med en gang.

Bull Jenssen mener at det kraftige prisfallet ikke er særlig spennende, fordi det ikke sier noe om valutaens teknologiske utvikling:

ROLIG: Økonom og kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen tar prisfallet med stor ro.
ROLIG: Økonom og kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen tar prisfallet med stor ro. Vis mer

- Et av de fundementale poengene med kryptovalutaer er jo at de skal være desentraliserte, gi individer mulighet til å bruke digitale penger uten å være avhengig av et mellomledd. Dersom noen har laget en kryptovaluta som kun er verdifull dersom myndighetene lar den bli handlet på uregulerte børser, og verdien forsvinner det øyeblikket myndighetene sier at de skal begynne å regulere markedet og stille tilsvarende krav som til resten av finansverdenen, så har ikke den kryptovalutaen livets rett.

- Dersom det ikke var mer som skulle til, så hadde ikke disse systemene vært særlig robuste, sier han.

Når det gjelder bitcoin og ethereum, med et relativt globalt og desentralisert marked, med mange kjøpere fra ulike land, er betydningen av strengere regulering i enkeltland mindre viktig enn for en del av de andre kryptovalutaene, som har nesten all handel i Sør-Korea. Allikevel gir denne typen nyheter både en unnskyldning til å realisere gevinster og selge, og en nervøsitet for den kortsiktige prisutviklingen, også for bitcoin og ethereum, mener økonomen.

- Men det endrer ingenting for den langsiktige utviklingen for valutaen.

- Invester i kunnskap

- Dette er en negativ nyhet som ikke er knyttet til hvor bra systemene fungerer, og en negativ nyhet man må forvente det kommer flere av, mener Bull Jenssen.

Økonomen vil ikke gi konkrete investeringstips, men har følgende å si til de som er interesserte i å investere i kryptovaluta.

- Mitt tips er å investere i kunnskap, og være skeptisk til det eksperter sier angående investeringsanbefalinger.