Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor tåler kvinner røyk dårligere enn menn

Ny studie viser hvorfor tjærestoffer er mest skadelig for kvinner.

RISIKO: Ny studie indikerer at kvinner tåler sigarettrøyk dårligere enn menn. 
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
RISIKO: Ny studie indikerer at kvinner tåler sigarettrøyk dårligere enn menn. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjærestoffer finnes i betydelige mengder i sigarettrøyk, i luftforurensning og på en del arbeidsplasser.

I en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) har forskerne funnet ut at lungeceller fra kvinnelige lungekreftpasienter får mer DNA-skade når de utsettes for tjærestoff, enn celler fra mannlige pasienter.

- Hvis våre resultater lar seg reprodusere i andre studier, kan dette være med på å forklare hvorfor kvinner tåler sigarettrøyk dårligere enn menn, noe som til nå har vært omdiskutert, sier seniorforsker og prosjektleder Steen Mollerup i Stami til Dagbladet.

Høyere lungekreftrisiko Tidligere forskning har vist at kvinner kan ha en høyere risiko for å utvikle lungekreft enn menn. Ofte ser man at kvinner har røykt færre antall sigaretter og er yngre ved diagnosetidspunkt enn menn, opplyser Stami.

Tidligere undersøkelser ved forskningsinstituttet har vist at det foreligger mer DNA-skade i lungene fra kvinnelige lungekreftpasienter sett i forhold til mannlige. Det er også funnet en økt mengde av proteinet CYP1A1 i kvinners lunger.

CYP1A1 er svært viktig i omdannelsen av tjærestoffer til kreftfremkallende forbindelser, og man har trodd at forskjellene mellom kvinner og menn har å gjøre med hvordan kjønnshormoner påvirker nivået til dette proteinet.

Søker etter årsaken Den nye og overraskende oppdagelsen er at kjønnsforskjellen også kan overføres til cellenivå der cellene ikke lenger er under innflytelse av kjønnshormoner i blodet.

Cellene som har blitt benyttet i forsøkene kommer både fra menn og kvinner, men de har alle blitt dyrket under identiske betingelser i laboratoriet.

- På tross av dette, finner vi fortsatt kjønnsforskjell i mengden av det aktuelle proteinet. Vi jobber nå videre med å finne årsaken til dette, sier Mollerup.

Stami mener en mulig årsak til fenomenet kan være at tidligere påvirkning fra hormoner i blodet har blitt lagret i spesifikke deler av cellens DNA som styrer uttrykket av dette CYP1A1 proteinet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!