Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor taper kvinneyrkene

Norge har et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i Europa. Det gjenspeiles i lønna.

HENGER ETTER: Tiril Bringsrud Svensen har valgt et kvinnedominert yrke - og tjener langt mindre enn ektemannen Bård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HENGER ETTER: Tiril Bringsrud Svensen har valgt et kvinnedominert yrke - og tjener langt mindre enn ektemannen Bård. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det i dag er nesten like mange kvinner som menn i jobb, er arbeidsmarkedet fortsatt kjønnsdelt, viser en rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (Noa):

•I hele yrkesbefolkningen er det omtrent like mange kvinner og menn, men kjønnsfordelingen er ujevn i mer enn halvparten av yrkesgruppene.

•Det er fem typiske kvinneyrker og 14 typiske mannsyrker der det er mer enn 80 prosent av det ene kjønnet.

•Bare sju yrkesgrupper framstår med en jevn kjønnsfordeling, der fordelingen av kvinner og menn er mellom 40 og 60 prosent.

Velger tradisjonelt

- Fra midten av 1970-tallet og fram til 1986 økte kvinners yrkesaktivitet markert. Mens 44 prosent av kvinnene var i lønnet arbeid i 1972, er andelen i dag oppe i 68 prosent. Til tross for økende utdanningsnivå er både menns og kvinners yrkesvalg fortsatt nokså tradisjonelle, sier forsker Tom Sterud i Noa.